Gemeente Leeuwarden

Dales Dales


Speldenprikken en waardering bij afscheid Dales

Bron: Gemeente Leeuwarden (27-06-2007)

Geert Dales heeft op woensdag 27 juni tijdens een bijzondere raadsvergadering afscheid genomen van Leeuwarden als burgemeester. In zijn toespraak blikte hij terug op de afgelopen drie jaar als burgemeester van Leeuwarden.

`Voor mij stond ook niet drie jaar geleden al vast dat ik in 2007, na 'de boel wat opgeschud te hebben', weg zou gaan,' stelde Gert Dales. `Mijn inzet was om hier met volle kracht en oprechte betrokkenheid burgemeester te zijn voor een periode waarvan de lengte mij onbekend was, en ik durf te zeggen dat ik mij daarnaar gedragen heb.' 'Ik hoop dat het nog lang onrustig blijft in Leeuwarden!', sloot Dales zijn toespraak af.

Vice-voorzitter van de raad Jan van Olffen begon de vergadering met het voorlezen van het officiële ontslagbesluit. Daarna richtte hij het woord tot de scheidende burgemeester. `Je beschikt over verborgen talenten en we moesten allemaal wennen aan jouw onorthodoxe aanpak.', zei Van Olffen, waarna hij memoreerde aan de circustent op het Zaailand en de rol van Dales in de serie Dankert & Dankert. Ook de affaire rond de malle petjes en publiekelijke aanvaring tussen Dales en de gemeenteraad noemde Van Olffen. `Duidelijkheid wordt vaak als provocerend beschouwd. Maar jouw helderheid is misschien wel de karaktereigenschap die ik het meest in jou waardeer.'

Loco-burgemeester Gerrit Krol liet aan het begin van zijn toespraak een korte film zien met de hoogte- en dieptepunten uit het burgemeesterschap van Dales. In het vervolg van zijn speech maakte de loco-burgemeester bekend dat het college een bijzonder besluit had genomen. `Speciaal voor burgemeesters die korter dan vier jaar in Leeuwarden zijn geweest, maar zich desondanks verdienstelijk hebben gemaakt voor de stad, is er een speciale orde in het leven geroepen. De Orde van de Zilveren Leeuw,' schimpte Krol, waarna hij Dales de onderscheiding opspeldde.

Als cadeau boden Jan van Olffen en Gerrit Krol Geert Dales een fiets aan. Geert Dales onthulde een met pen getekend portret van zichzelf. Dit portret komt in de burgemeestersgalerij te hangen in het Stadhuis.

Op donderdag 5 juli van 16.00 tot 18.00 uur krijgt burgemeester Geert Dales een afscheidsreceptie aangeboden door de gemeente Leeuwarden op het Oldehoofsterkerkhof. De receptie is voor iedereen toegankelijk.