Persbericht © GAIA

27 juni 2007

GAIA en Europese collega's voeren actie voor stopzetting wrede apenproeven in EU

Europarlementariërs bevrijden GAIA-apen uit dierproefkooien

Transport actie-apen van GlaxoSmithKline in Rixensart naar Europarlement Brussel symbool voor lijdensweg primaten

Europarlementariërs uit elf lidstaten bevrijdden vandaag symbolisch elf actievoerende dierproefapen uit hun kooien aan de ingang van het Europees Parlement. De gekooide actievoerders in apenpak werden naar Brussel vervoerd van aan de labo's van farmareus en grootste apenverbruiker in België GlaxoSmithKline (GSK) in Rixensart. Een paar uur eerder werd daar ook actie gevoerd, als symbool voor de lijdensweg van duizenden apen die opgesloten zitten in Europese laboratoria.

De actie startte bij GlaxoSmithKline, de grootste apenverbruiker in België

Met de bevrijding van de actieapen symboliseren de europarlementsleden dat er een einde moet komen aan de pijnlijke proeven op apen. Onder hen Bart Staes (Groen!). Een spandoek van 10 meter lang met de slogan `End Primate Experiments' riep de voorbijgaande EU-politici op apenproeven te verbieden.

De internationale actie is meteen ook de start van een internationale campagne tegen apenproeven, een initiatief van de Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven, die in 17 landen -in België door GAIA- vertegenwoordigd is. Elke `aap' stond voor een deelnemende lidorganisatie. Zestig actievoerders namen aan de actie deel.

Europese Richtlijn voor bescherming proefdieren hot issue

Aanleiding voor de acties is de herziening van de op verschillende punten voorbijgestreefde Europese Richtlijn ter bescherming van proefdieren. De Europese Commissie bereidt momenteel een voorstel voor waarover het Europees Parlement mee zal beslissen. Apenproeven vormen daarbij een van de hot issues. Voor de actievoerders is het gebruik van apen voor pijnlijke proeven moreel onverdedigbaar en wetenschappelijk twijfelachtig.

"Primaten zijn zeer gevoelige, intelligente en sociale wezens die in de natuur in groepen van tientallen soortgenoten leven. Ze smeden complexe sociale banden. Dergelijke wezens in kleine kooien opsluiten, ziek maken, vergiftigen, verminken en op nog andere manieren pijnigen is immoreel", zegt GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch.

Meer dan 10 000 apen in EU-laboratoria

In 2002 werden in de EU 10 362 apen gebruikt voor medische en wetenschappelijke proeven (waarvan 567 in België). In 2005 werden nog 449 apen gebruikt in België, vooral door GlaxoSmithKline.

Het verzet neemt toe

Meer dan 80% van de EU-burgers vindt het gebruik van apen voor proeven onaanvaardbaar. Dat blijkt uit de grootschalige bevraging door de Europese Commissie over de herziening van de dierproevenrichtlijn bij de Europese bevolking (40 000 respondenten).

Samen met Michel Vandenbosch bevrijdt Europarlementslid Bart Staes een actievoerende aap.

GAIA-rapport weerlegt argumenten pro apenproeven

GAIA stelde een rapport samen waarin 33 wetenschappelijke, ethische en economische argumenten pro apenproeven weerlegd of sterk genuanceerd worden. Het volledige rapport kan je hier downloaden of bestellen via telefoon of mail. GAIA bezorgt elke Belgische Europarlementariër een exemplaar.

Deze apen werden door Europarlementariërs symbolisch bevrijd

Al 105 Europarlementairen ondertekenden een schriftelijke verklaring die er bij de Commissie en de Raad op aan dringt om de herziening van de richtlijn aan te grijpen om een einde te maken aan het gebruik van apen voor wetenschappelijke experimenten.

De Europese Coalitie voor de Beëindiging van Dierproeven is een alliantie van 18 professionele vzw's doorheen Europa, die een einde willen stellen aan dierproeven. Meer info op www.eceae.org

> zie ook: 24-04-2007: Farmareus GlaxoSmithKline komt belofte niet na op Wereldproefdierendag

> meer over onze campagne tegen het leed van proefdieren Zie het origineel