Meet je met De Ruyter en de mariniers van toen en nu

20.06.2007 / 16:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Mariniersmuseum

Mariniersmuseum

Meet je met De Ruyter en de mariniers van toen en nu

Expositie in het Mariniersmuseum van 28 juni 2007 tot en met 6 januari 2008

20 juni 2007- Het Mariniersmuseum daagt de bezoeker uit om actief deel te nemen aan deze expositie.Je zult mariniers ontmoeten uit de tijd van Michiel de Ruyter en vandaag de dag.Test de reactiesnelheid van lichaam en geest en kom er achter of je als 'soldaat met zeebenen'in de tijd van De Ruyter had kunnen overleven. Maar kijk ook of je dapper en scherp genoeg bent om vandaag de dag als marinier te kunnen functioneren.

Michiel de Ruyter
De beroemdste zeeheld van Nederland begon ooit als scheepsjongen en werd opperbevelhebber van de Marine. Hij is bekend van zeeslagen. De overwinning op de Engelse vloot in 1667 bij Chatham maakte hem onsterfelijk, al lag hij zelf op dat moment met malaria in zijn kooi. Over De Ruyter hebben de afgelopen vierhonderd jaar meer verhalen de ronde gedaan. Wat waar en niet waar is, kan je in deze tentoonstelling te weten komen.

Oorlog en vrede
De Republiek der Nederlanden voerde in de 17e eeuw drie keer strijd met de Engelsen. In die tijd waren de landen in oorlog en werden mariniers vaak ingezet om te vechten. Dat is nu wel anders. De mariniers van nu strijden voor de vrede. Dat gebeurt vaak onder de vlag van de Verenigde Naties (VN), een organisatie die zich inzet voor vrede en veiligheid voor de hele wereld.

Missies en vriendschap
De tentoonstelling belicht aspecten van het militaire bedrijf, maar gaat ook over menselijke zaken zoals vriendschap. Michiel de Ruyter had niet veel vrienden. Alleen over de vriendschap met Jan Kompagnie is veel geschreven. Daarover vind je een en ander terug. Maar wist je dat kameraadschap het belangrijkste is wanneer je als marinier tegenwoordig op missie gestuurd wordt? Je bent elkaars 'zekerheid' in noodsituaties. Dit is een van thema's die in deze tentoonstelling uitgelicht wordt.

Van ganzenveer en e-mail
Heden en verleden liggen in deze expositie naast elkaar. Neem nu de communicatiemiddelen. Juist in tijden van gevaar, is communicatie erg belangrijk. Of dat nu gebeurt met postduiven, signalen, vlaggen of met radioverbindingen, het is altijd goed te weten waar vriend en vijand zich bevinden. Ook de band met het thuisfront is door de eeuwen heen op verschillende manieren in stand gehouden. Toen met ganzenveer geschreven brieven die weken onderweg waren tot aan e-mail met de snelheid van het licht nu.

Van verhalenverteller tot lezing
Tijdens de tentoonstelling worden er speciale activiteiten georganiseerd, zoals optredens van een verhalenverteller en verschillende lezingen. Ook tijdens de schoolvakanties zijn er speciale kinderactiviteiten. Voor de bovenbouw van het basisonderwijs is een educatief programma gemaakt.

Kom maar op, als je durft
De 'zeesoldaten' in het Mariniersmuseum dagen je uit.Zij testen je op karakter, gezond verstand en zeeziekte! Wat denk je, ben je in vorm om de competitie aan te gaan? Iedere bezoeker krijgt zijn eigen identiteitsplaatje, waarmee de persoonlijke score op de verschillende onderdelen wordt bijgehouden. Maar wees gerust, ook wanneer je niet actief wilt deelnemen aan de spellen, het blijft een belevenis om deze tentoonstelling te ondergaan.

Beleef het zelf in het Mariniersmuseum te Rotterdam
van 28 juni 2007 tot en met 6 januari 2008

Voorbezichtiging
Op maandag 25 juni staan wij voor u klaar om u van een toelichting te voorzien op de tentoonstelling. U bent dan van harte welkom. Wilt u vooraf uw komst doorgeven aan onze evenementencoördinator Mandy Fonken, telefoon 010 412 96 00 of e-mail: m.fonken@mindef.nl?

Opening
Woensdag 27 juni om 13.30 uur opent de commandant van het Korps Mariniers en plaatsvervangend commandant Zeestrijdkrachten, generaal-majoor der mariniers R.L. Zuiderwijk de tentoonstelling.U bent van harte welkom om de opening bij te wonen. Wilt u ook dan uw komst doorgeven aan Mandy Fonken.

Noot voor de pers
Voor meer informatie en beeldmateriaal bel: Mariniersmuseum, Marjan Groen, telefoon: 010 412 96 00 of e-mail: mf.groen@mindef.nl

Mariniersmuseum, Wijnhaven 7-13, Rotterdam.