Minister Plasterk wijst 100 topmonumenten Wederopbouw aan

28.06.2007 / 10:09 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Monumentenzorg

Monumentenzorg

Persbericht

Zeist, 28 juni 2007

Minister Plasterk wijst 100 topmonumenten Wederopbouw aan

Op 1 juli treedt de Tijdelijke beleidsregel aanwijzen beschermde monumenten 2007 in werking. Minister Plasterk gaat tot 2009 honderd topmonumenten uit de Wederopbouwperiode aanwijzen die minstens vijftig jaar oud zijn, dat wil zeggen gebouwd tussen 1940-1958. De monumenten moeten toonaangevend zijn voor de belangrijkste stromingen in de architectuur, landinrichting, ruimtegebonden kunst of voor vernieuwingen in de bouwtechniek. In het najaar van 2007 zal minister Plasterk de lijst van 100, die volgens hem de top vormen, aan de Tweede Kamer sturen. Daarna zullen de aanwijzingsprocedures in gang worden gezet.

De Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten (RACM) heeft de afgelopen jaren onderzoek verricht om een landelijk referentiekader op te bouwen. Van vijfentwintig categorieën bouwwerken is de beschikbare literatuur en veldkennis bestudeerd, waaronder die van raadhuizen, (groene) kruisgebouwen, sportaccommodaties, winkelcentra en spoorwegstations. Dit referentiekader vormt de basis voor de selectie van de ruim 2 miljoen bouwwerken uit de Wederopbouwperiode.

Uit de periode van voor 1940 zullen geen gebouwde monumenten meer worden aangewezen. Verzoeken die buiten het kader van de beleidsregel vallen, zullen door de minister worden afgewezen.

Tot slot zal de minister zich richten op het beschermen van die archeologische monumenten die bijdragen aan een evenwichtiger monumentenbestand. In lijn met het Verdrag van Valetta (Malta) wordt het aanwijzingsbeleid voor archeologische monumenten verruimd. Het bestand aan beschermde archeologische monumenten laat op een aantal vlakken lacunes zien, zo luidt de conclusie van het recente RACM-rapport Uit balans. Daar wordt nu werk van gemaakt. Uiteindelijk moet het archeologische monumentenbestand representatief zijn voor wat globaal in of op de Nederlandse bodem te vinden is aan sporen uit het verre verleden.

De nieuwe beleidsregel geldt tot 1 januari 2009. De minister heeft gekozen voor een korte werkingsduur van de beleidsregel, omdat hij de modernisering van de monumentenzorg snel ter hand wil nemen.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ben de Vries, woordvoerder RACM,
06-22517773 (b.de.vries@racm.nl), vanaf 2 juli met Els Arends 033-4227677 (e.arends@racm.nl) of met de InfoDesk 033-4217456 of infodesk@racm.nl.