GroenLinks

Vragen over gezamenlijke charters voor illegalen

27 juni 2007

Nederland organiseert de terugkeervluchten voor uitgeprocedeerde asielzoekers en illegalen steeds vaker samen met andere Europese lidstaten. Op kosten van de Europese Unie. GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg heeft hierover schriftelijke vragen gesteld aan de Europese Commissie.

Volgens Buitenweg is het vreemd dat de Europese Unie een collectieve terugkeerpolitiek hanteert, terwijl er niet eens een geharmoniseerde Europese asielpolitiek bestaat. Buitenweg maakt zich eveneens zorgen over de criteria waaraan lidstaten moeten voldoen wat betreft de behandeling van de mensen die uitgezet worden.

De terugkeervluchten voor mensen zonder verblijfstitel zijn naar landen van herkomst maar ook naar andere landen. In januari 2004 stelde de Europese Commissie dertig miljoen euro beschikbaar voor gezamenlijke uitzettingen in de hele EU voor 2005 en 2006.
---

Vragen Kathalijne Buitenweg aan de Europese Commissie:


1. Klopt het dat lidstaten in aanmerking komen voor financiering uit de Europese begroting voor gezamenlijke vluchten waarmee mensen zonder verblijfstitel worden weggestuurd naar landen van herkomst of andere landen?

2. Wat zijn de criteria voor landen om voor een Europese financiële bijdrage in aanmerking te komen?

3. Zijn er ook gezamenlijke criteria waaraan landen moeten voldoen wat betreft de behandeling van de mensen die uitgezet worden?
4. Is er een vorm van toezicht op de uitvoer van de terugkeervluchten, zo ja, door wie, zo nee, waarom niet?
5. Zal de terugkeerrichtlijn een verandering inzetten wat betreft de begroting voor deze terugkeervluchten en/of de behandeling van en toezicht op de mensen die uitgezet worden?