Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

De voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van Uw kenmerk 27 juni 2007 PO/ZO/07/14525 21 maart 2007 OCW0700070

Onderwerp
Voortgezet speciaal onderwijs aan cluster 4
leerlingen

In de brief van 4 februari 2007, vraagt de familie Van Barneveld te Voorschoten aandacht van de Tweede Kamer voor de noodsituatie met betrekking tot voortgezet speciaal onderwijs cluster 4. Conform het verzoek van de vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 21 maart jl., met bovengenoemd kenmerk, zal ik door middel van deze brief reageren op de geschetste problematiek.

Sinds mijn aantreden als staatssecretaris voor primair onderwijs, heb ik veel brieven ontvangen. Opvallend daarbij was het grote aantal brieven van bezorgde ouders over cluster 4 onderwijs in de Leidse regio. Ook hebben de gemeenten die samenwerken in de regio Holland Rijnland, mij een petitie aangeboden over de huisvestingsproblemen van de prof. dr. Leo Kannerschool. Al met al aanleiding voor mij om een werkbezoek te plannen bij de prof. dr. Leo Kannerschool. Dit bezoek heeft plaatsgevonden op 11 april jl. Naast een bezoek aan de school heeft een bestuurlijk gesprek plaatsgevonden met vertegenwoordigers van de school, het REC, de wethouder van de gemeente Oegstgeest als verantwoordelijke voor de huisvesting en een vertegenwoordiger van de samenwerkende gemeenten en ouders, verenigd in DOC4.

Tijdens het bezoek is vooral gesproken over de groei van de school en de daaruit voortvloeiende behoefte aan huisvesting. Wat mij is opgevallen in het gesprek, is de grote betrokkenheid van de verschillende partijen om tot een oplossing te komen van de knelpunten die door de sterke groei van het aantal leerlingen zijn ontstaan. Zo bleek dat een dag voor mijn bezoek, de gemeente Leiden te kennen heeft gegeven dat er huisvesting beschikbaar komt om het nieuwe schooljaar te kunnen starten met een havo/ vwo stroom voor leerlingen met autisme spectrum stoornissen (ASS). De Leo Kannerschool is bereid de verantwoordelijkheid voor het onderwijs op zich te nemen. Dit zou betekenen dat vanaf 1 augustus a.s. tenminste 21 leerlingen in Leiden kunnen starten met een havo/ vwo traject.
Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl E

blad 2/2

Wat betreft de huisvestingsproblemen van de school in Oegstgeest, waar de hoofdvestiging staat, was de gemeente Oegstgeest ten tijde van mijn bezoek in contact met hogeschool InHolland. Het gebouw van InHolland waar de Ichtus pabo in was gehuisvest is vrij gekomen met verhuizing van die opleiding naar Hoofddorp. Inmiddels is duidelijk geworden dat de gemeente Oegstgeest dit pand heeft kunnen kopen. Dit betekent dat twintig extra lokalen beschikbaar komen voor het (voortgezet) speciaal onderwijs aan cluster 4 leerlingen.

Naast de huisvesting is ook de groei van cluster 4 en de bekostiging daarvan aan de orde geweest. De groei van het (v)so/ de leerlinggebonden financiering (LGF) is de afgelopen jaren al diverse malen aan de orde geweest in de Tweede Kamer. Net als mijn voorganger, baart de groei mij zorgen. De oorzaken van de groei en antwoorden daarop, zijn dan ook in het gesprek met de Leo Kannerschool aan de orde geweest. Zonder daar nu in deze brief uitgebreid op in te gaan, denk ik dat de uitwerking van `Passend onderwijs' kan bijdragen aan het oplossen van de huidige problemen binnen cluster 4. Eerder deze week heeft u mijn ideeën wat betreft de uitwerking van Passend onderwijs ontvangen.

Naar verwachting worden de cluster 4 scholen per 1 augustus a.s. opnieuw geconfronteerd met een sterke groei van het aantal leerlingen. Scholen geven aan dat zij de huidige groeiregeling niet toereikend achten voor de forse groei waar zij jaar in jaar uit mee zijn geconfronteerd. Zoals hierboven aangegeven, baart de groei mij zorgen. Ik ben dan ook van mening dat, in overleg met de sector gezocht moet worden naar een structurele oplossing binnen het traject passend onderwijs. Dit neemt niet weg dat ik zie dat er een acuut probleem is dat om een oplossing vraagt. Hoewel het lastig is om binnen de lopende begroting middelen te vinden, is het uiteindelijk wel gelukt middelen vrij te maken om scholen enigszins tegemoet te komen. Dit is ook de reden waarom voorliggende brief niet eerder aan uw Kamer kon worden verstuurd. Scholen in cluster 4 kunnen in aanmerking voor bijzondere bekostiging wanneer zij worden geconfronteerd met een groei van 10% of meer ten opzichte van de laatste teldatum (1-10-2006 of 16-01-2007). De kosten van deze incidentele regeling worden geraamd op 2.4 mln. (berekend op basis van de groei in het afgelopen jaar). Zoals aangegeven, zijn binnen de begroting OCW, via een herschikking middelen vrijgemaakt. Indien de kosten op basis van de aanvragen uitgaan boven de 2.4 miljoen dan zal het bedrag per leerling lager worden vastgesteld. Over de regeling en de procedure die gevolgd moet worden om in aanmerking te komen voor bijzondere bekostiging wordt contact opgenomen met de WEC-raad, waarna een regeling wordt gepubliceerd.

Gelet op bovenstaande, heb ik er vertrouwen in dat de zorg van de ouders, verwoord in de brief van 4 februari jl. wordt weggenomen en hun kinderen vanaf 1 augustus a.s. een passend onderwijsprogramma krijgen.

De staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Sharon A.M. Dijksma