Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Leidschendam, 28 juni 2007

Explosieve stijging overvallen op winkeliers
Het aantal overvallen op winkeliers is in 2007 explosief aan het stijgen met 12%. Eerdere jaren was deze vorm van winkelcriminaliteit juist flink verminderd. Het Platform Detailhandel Nederland constateert een verontrustende trendbreuk.

Veel overvallen gebeuren in grote steden. Vooral in probleemwijken ligt het gevaar op de loer dat winkeliers wegtrekken door criminaliteit, met verdere verloedering tot gevolg. Het Platform Detailhandel Nederland pleit voor een belastingvoordeel om extra investeringen in beveiliging mogelijk te maken. Als het kabinet werk gaat maken van dit belastingvoordeel, voert het eindelijk de Motie Van Der Vlies uit. Deze motie is Kamerbreed gesteund.

De detailhandel werkt goed samen met de politie. Meer politiecapaciteit zal bijdragen aan het weer terugdringen van het aantal overvallen op winkels. Het Platform Detailhandel Nederland roept op om de politiecapaciteit te versterken.
Overvallen 
                             2007             2006           Verschil               
                             Aantal          Aantal         In aantallen     In procenten 
                          overvallen        overvallen 
Januari                       82                80              +2              +1,3% 
Februari                      61                75              -14            -18,7% 
Maart                         80                62              +18             +29% 
April                         47                38              +9             +23,7% 
Mei                           53                35              +18            +51,4% 
Bron: Platform 
Detailhandel                 323               290             +33            +11,4% 
Nederland 
 
In de eerste vijf maanden van 2007 is het aantal overvallen op winkeliers met 12% gestegen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar (323 tegenover 290). In januari van dit jaar was al sprake van een lichte stijging ten opzichte van diezelfde maand in 2006, maar deze werd gevolgd door een daling in februari. Daarentegen nam het aantal overvallen in maart 2007 fors toe met 29%. Uit cijfers over april (+24%) en mei (+52%!) blijkt ook een explosieve stijging.

Het Platform Detailhandel Nederland is het samenwerkingsverband van de Nationale Winkelraad van MKB-Nederland en de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Het Platform vertegenwoordigt alle winkeliers van Nederland.