Gemeente Alphen aan den Rijn


Wmo-taken verbeteren

Stichting Zorgwijzer en Stichting Welzijn kunnen samen dienstverlening Wmo-taken verbeteren

Uitkomst extern onderzoek:

De gemeente, Stichting Zorgwijzer en Stichting Welzijn zijn het eens geworden over de oprichting van een nieuwe Wmo-uitvoeringsorganisatie. Uit onderzoek van bureau Bosman en Vos blijkt dat Stichting Zorgwijzer en Stichting Welzijn elkaar kunnen versterken en samen in staat zijn de Wmo-taken professioneel uit te voeren. Het college van b. en w. heeft de adviezen van het bureau overgenomen. De gemeenteraad beslist 19 juli a.s. over de nieuwe organisatie.

De uitvoering van de nieuwe Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stelt meer en hogere eisen aan de instanties die de wet uitvoeren. Op dit moment zijn in Alphen aan den Rijn zowel de Stichting Welzijn als Stichting Zorgwijzer als belangrijkste partners hierbij betrokken. De gemeenteraad sprak eind vorig jaar een voorkeur uit voor de oprichting van een nieuwe uitvoeringsorganisatie. Voorwaarde was dat beide stichtingen hieraan mee zouden werken. Aan die voorwaarde is voldaan: de afgelopen maanden hebben de partijen met veel betrokkenheid hun medewerking verleend aan het onderzoek.

Conclusie onderzoek
Bureau Bosman en Vos concludeert dat samenvoeging van beide organisaties mogelijk is. Beide kunnen elkaar versterken en zijn zo in staat de Wmo-taken professioneel uit te voeren met een efficiënte bedrijfsvoering. De nieuwe organisatie gaat zich bezighouden met de afhandeling van de aanvragen voor voorzieningen voor gehandicapten en thuiszorg. Maar ook voorzieningen op het gebied van welzijn, thuis- en gemaksdiensten zoals tafeltje-dek-je.

Randvoorwaarden
Bosman en Vos stelt wel een aantal randvoorwaarden op. Zo moet de gemeente nieuwe prestatieafspraken maken en een professionelere subsidierelatie met de nieuwe stichting aangaan. Verder zouden afspraken gemaakt moeten worden over een nieuwe taakverdeling en het beheer van de welzijnspanden. Het bureau ziet mogelijkheden om de dienstverlening in de toekomst verder uit te breiden.

Financieel
De gewenste en noodzakelijke kwaliteitverbetering gaat de gemeente naar verwachting jaarlijks circa 200.000 euro extra kosten. Dit is het geschatte exploitatietekort op basis van de jaarrekening 2005. Daarnaast is eenmalig een bedrag van 600.000 euro nodig voor de fusie van beide organisaties.

Verdere procedure
Alle betrokkenen bij het onderzoek (gemeente, Stichting Zorgwijzer en Stichting Welzijn) hebben ingestemd met de conclusies en voorstellen van bureau Bosman en Vos. Als de raad in juli instemt met het voorstel, kan er een intentieverklaring worden opgesteld. Daarna volgt de fusiefase, waarin een fusiebestuur en een fusie-directie worden benoemd, een informatiseringsplan, sociaal plan en een meerjarenbegroting worden opgesteld en de administratieve organisatie wordt opgezet.

© Gemeente

Alphen aan den Rijn

Stadhuisplein 1

2405 SH Alphen aan den Rijn

Tel: 0900 - 481 11 11

Fax: (0172) 46 55 64

gemeente@alphenaandenrijn.nl

Postbus 13, 2400 AA

Alphen aan den Rijn