GroenLinks

Europese Commissie medeplichtig aan misleidende informatie

Obesitas bij kinderen 28 juni 2007

Onlangs lanceerde de Europese Commissie het project 'EU-minichefs'. Dit project is erop gericht om overgewicht bij kinderen te bestrijden. De website, die bij het project hoort, verschaft echter misleidende informatie over wat gezonde voeding is. Reden voor GroenLinks om actie te ondernemen.

De website staat vol met misleidende informatie. Een voorbeeld van een bewering zonder onderbouwing op de website is: vlees is essentieel om je kracht te geven. Dit terwijl je heel gezond kan leven en sterk kan zijn met een gevarieerd vegetarisch dieet. Bovendien wordt op de website vrijwel alleen aandacht besteed aan de productgroepen vlees, vis en zuivel. Uit onderzoek van het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) blijkt dat juist de groepen vlees, zuivel en eieren de grootste bijdrage leveren aan de inname van vet en daarmee overgewicht.

Onzorgvuldig
Kathalijne Buitenweg, europarlementariër voor GroenLinks, stelde daarom vragen aan de Europese Commissie. "De misleidende informatie moet van de website af. Juist bij kinderen is het ontzettend belangrijk om zorgvuldig om te gaan met communicatie. Ik heb de Europese Commissie daarom gevraagd de website zodanig aan te passen, dat de informatie evenwichtiger wordt. In de EU leggen we allerlei voorschriften aan producenten op om ervoor te zorgen dat etiketten zo duidelijk mogelijk zijn voor de consument. Het is erg dom als de Europese overheid dan zelf verwarring zaait."

Obesitas
Overgewicht is een groot probleem in Europa. Van de mannen lijdt 27 % aan overgewicht en bij vrouwen ligt dat percentage op 38 %. "Ik juich het toe dat de Europese Commissie actie onderneemt tegen overgewicht. Het is belangrijk om bij kinderen te beginnen met goede voorlichting. Zij zijn de toekomst en moeten weten wat gezonde voeding is", aldus Kathalijne Buitenweg. Jaarlijks komen er in Europa 400.000 kinderen met overgewicht bij.

Duurzame voeding
De website, die de Europese Commissie heeft gelanceerd, verschaft vrijwel alleen informatie over vis-, vlees- en zuivelproducten. Dit zijn ook juist de voedingsmiddelen die een grote aanslag op het milieu betekenen. Vanuit duurzaamheidsoogpunt zou het goed zijn om plantaardige voeding te stimuleren. Kathalijne Buitenweg: "Ik betreur het dat de Europese Commissie zich blijkbaar zo heeft laten bespelen door de lobby van de veehouderij en visserij. Ik wil niemand verbieden vlees te eten, maar ik denk wel dat het goed zou zijn als mensen op de hoogte zijn van de gevolgen van hun consumptiepatroon. Mensen moeten op z´n minst in staat zijn een afgewogen keuze te maken."

Klacht Wakker Dier en Milieudefensie
De Nederlandse organisaties Wakker Dier en Milieudefensie hebben een klacht ingediend bij de Nederlandse Reclame Code Commissie. Hun klacht bestaat eruit dat de er gezondheidsclaims ten aanzien van dierlijke producten gedaan worden op de website, die niet kunnen worden waargemaakt. "Ik steun deze organisaties in hun klacht. Ik hoop dat we er samen voor kunnen zorgen dat de Europese Commissie haar website aanpast."

Zie ook:

* website EU-minichefs