Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Groot succes voor campagne van WSPA en EAST

Nieuwe wetgeving beschermt varkens in Taiwan

Den Haag, 28 juni 2007 - De Taiwanese regering heeft harde maatregelen genomen tegen mishandeling van varkens. De wetgeving is aangepast naar aanleiding van een grootscheepse campagne van WSPA (World Society for the Protection of Animals) en zusterorganisatie EAST (Environment and Animal Society of Taiwan). Bewijs voor de misstanden werd geleverd door een video-opname van de wrede omstandigheden in Taiwanese abattoirs.

Op de in april vrijgegeven film is te zien hoe een varken herhaaldelijk met een ijzeren staaf wordt geslagen, waarna het dier onverdoofd de keel wordt afgesneden. De opname werd het boegbeeld van een oproep tot strengere wetgeving en een strengere gedragscode ter bescherming van de slachtdieren. De film is te bekijken op www.wspafarmwelfare.org/pig. Duizenden WSPA-sympathisanten gaven wereldwijd stem aan het protest.

De Taiwanese overheid heeft inmiddels een amendement op de Animal Protection Act goedgekeurd. Wreedheid jegens dieren - en daaronder valt ook inhumaan slachten van vee - is hiermee strafbaar geworden. Overtreding kan, als dezelfde misdaad binnen vijf jaar twee keer wordt begaan, resulteren in een jaar gevangenisstraf.

Sandra Albers, directeur WSPA Nederland, is tevreden met de resultaten die WSPA-collega's en zusterorganisatie EAST hebben bereikt in Taiwan. "We zijn erg blij dat de campagne tegen mishandeling van varkens in Taiwan zoveel teweeg heeft gebracht. De wetswijziging laat zien dat we mét elkaar verschil kunnen maken op het gebied van dierenwelzijn", aldus Sandra Albers.

Het Taiwanese Ministerie van Landbouw heeft sinds de lancering van de video nog meer maatregelen getroffen. Zo werd het topmanagement van Taiwanese abattoirs uitgenodigd om de toestand in de sector te bespreken. Verder zijn alle in de video getoonde slachthuizen onderworpen aan onderzoek en is een aantal bedrijven bestraft met boetes van maximaal 3.000 euro. Het Taiwanese politieapparaat is nu beter ingericht om de slachthuizen vaker te inspecteren. Ten slotte werd door de regering een motie geaccepteerd om in de komende drie maanden een speciale gedragscode te formuleren voor het humaan slachten van dieren.

Over WSPA
WSPA is de grootste netwerkorganisatie voor dierenwelzijn in de wereld. Wereldwijd zijn 802 organisaties in meer dan 147 landen aangesloten bij WSPA. Als vertegenwoordiger van deze organisaties is WSPA officieel adviseur van de Verenigde Naties en de Raad van Europa. Met veldwerk, campagnes, voorlichting, training en gerechtelijke procedures streeft WSPA naar een wereld waarin het welzijn van dieren telt en waarin wreedheid jegens dieren niet bestaat. WSPA is in Nederland 13 jaar actief en heeft 70.000 donateurs. In samenwerking met haar lidorganisaties richt WSPA Nederland zich op verbetering van dierenwelzijn op nationaal en internationaal niveau door voorlichting, educatie, campagnes en lobbywerkzaamheden. Zie voor meer informatie www.wspa.nl.

Meer informatie (