D66

Fatma Koser Kaya: Participatietop levert niets nieuws op

28 juni 2007

De participatietop heeft de verwachtingen niet waargemaakt. D66-Tweede Kamerlid Fatma Koser Kaya: "Ik begrijp niet waarom de coalitiepartijen zo blij zijn over de gemaakte afspraken. Er is helemaal niets nieuws bereikt". Er zijn geen afspraken gemaakt over het ontslagrecht. De vakbonden en werkgeversorganisaties weigerden namelijk de kastanjes uit het vuur te halen voor het kabinet. Het is nu afwachten waar het kabinet mee komt.

Wat D66 betreft heeft het allemaal al veel te lang geduurd. Het ontslagrecht moet nodig herzien worden om outsiders een kans op de arbeidsmarkt te geven. Het duale ontslagstelsel, dat vooral asociaal is voor werknemers, moet afgeschaft worden. Waarom mogen werkgevers en werknemers in Nederland niet onderling afspreken om uit elkaar te gaan, zonder tussenkomst van derden, zoals de kantonrechter en het CWI.

De deelnemers aan de participatietop denken outsiders de arbeidsmarkt op te kunnen helpen door middel van gesubsidieerde banen. Maar je helpt mensen niet door ze afhankelijk te maken. Bovendien zorgt het voor een tweedeling in de maatschappij en heeft het verleden aangetoond dat het niet werkt. Dit kabinet maakt mensen afhankelijk van kunstmatig gecreëerde banen, waaraan ze alleen op de korte termijn iets hebben. Eigenlijk zegt het kabinet tegen deze mensen: we laten je niet verzuipen, maar meer dan je hoofd boven water houden is het niet. Dit soort banen biedt geen langetermijn-garanties en maken de arbeidsmarkt uiteindelijk minder gezond. Dit gaat ten koste van de werkgelegenheid op lange termijn.

D66 is ervan overtuigd dat je mensen blij maakt met een dode mus met een gesubsidieerde baan. Het kabinet doet alsof het mensen te helpt, maar zet mensen juist op een achterstand.

1.

Meer over...

* Flexibeler arbeidsmarkt

* Fatma Koser Kaya

---