Gemeente Zandvoort


Gemeente reageert snel op vondst verdacht plaatmateriaal

(28 juni 2007)

Er is asbesthoudend plaatmateriaal gevonden op een terreintje tussen de woningen aan de Van Lennepweg en de Algemene Begraafplaats. Direct na de melding heeft de gemeente gereageerd en de vindplek met hekken afgezet. Tevens is de melding doorgegeven aan de Milieudienst IJmond. Op 28 juni heeft verantwoordelijk wethouder W. Tates persoonlijk de situatie geschouwd en zich ter plekke laten informeren.

Hecht en verdacht
Het inschakelen van de Milieudienst IJmond is een vaste procedure. Nodig omdat de vondst van stukken verdacht plaatmateriaal serieus genomen dient te worden. De ervaring leert dat het bijna altijd gaat gaat om zeer hechtgebonden asbest in plaatmateriaal - vaak eterniet. Zandvoort heeft een lange geschiedenis van eternietplaatvondsten, zeker in het gebied waar nu het spul wederom opduikt.

Snel
Een onverwacht compliment kwam van de SP Zandvoort - de gemeente heeft in de ogen van de Socialistische Partij snel gereageerd op de melding. De SP heeft echter nog één aanvullend verzoek. 'Kan er bij de afzetting ook een bord komen met de waarschuwing 'Asbest'? Verantwoordelijk wethouder Tates begrijpt dat verzoek wel, maar ziet er geen noodzaak toe. 'De plek is naar behoren afgezet. Bovendien: we zetten nooit van dat soort borden omdat het niet om asbest gaat, maar om plaatmateriaal met daarin een bepaald percentage asbest, dat meestal hechtgebonden is. Een waarschuwingsbord 'Asbest' is onjuist en zou zeer verontrustend werken.'

Vervolgstappen
Ondertussen overlegt de gemeente met de Milieudienst IJmond wat het vervolgtraject moet zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden, variërend van een handpickactie, wat neer komt op het oprapen van de stukken en brokjes en vervolgens deze volgens de regels afvoeren, of een grondig bodemonderzoek alsmede monsteranalyses met zware maatregelen zoals de zaak toedekken met een laag aarde. Beide varianten zijn beproefd. Gemeente Zandvoort vertrouwt daarin het advies van de Milieudienst. Deze heeft de gemeente in de afgelopen jaren vele malen ter zijde gestaan in het aanpakken van de asbestproblematiek.