'Investeer in goede relaties tussen gemeenten en corporaties'

28.06.2007 / 15:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Companen

Companen

Open brief aan minister Vogelaar van Wonen, Wijken en Integratie 'Investeer in goede relaties tussen vertegenwoordigers gemeenten en corporaties'

UTRECHT, 28 juni 2007 - Gemeenten en woningcorporaties pakken investeringsopgaven op het gebied van wonen en volkshuisvesting onvoldoende op. Maar achterblijvende resultaten in nieuwbouw en stedelijke vernieuwing kunnen alleen worden ingelopen door te investeren in betere, duurzame relaties tussen de mensen die de gemeente en de corporatie vertegenwoordigen. Want daarin gaat het mis. Dat concluderen 'praktijkdeskundigen' van 15 gemeenten en corporaties tijdens een discussie over de uitvoering van het woonbeleid onder leiding van adviesbureau Companen in Stadskasteel Oudaen te Utrecht.

Overeenstemming bereiken over de uitgangspunten van woonbeleid blijkt meestal niet moeilijk. Lastiger wordt het wanneer visies vertaald moeten worden in concrete prestatieafspraken en projecten waarbij gemeente en corporaties (financiële) toezeggingen aan elkaar moeten doen. Veel onderhandelingsprocessen verzanden in gesteggel over geld. Hierdoor komt de uitvoering van woonbeleid niet of pas laat op gang.

Investeren in mensenwerk
In de praktijk blijkt steeds weer dat succes staat of valt met de wijze waarop individuele vertegenwoordigers van gemeenten en corporaties met elkaar omgaan. Niet zozeer veranderingen in het stelsel voor uitvoering van woonbeleid, maar verbetering van onderlinge relaties, communicatie en gedrag is het devies. Want mensen maken kwaliteit.

'Pact van Oudaen': handreikingen
De deelnemers aan de bijeenkomst hebben een aantal uitspraken gedaan over de manier waarop volgens hen betere en meer duurzame lokale verhoudingen tussen gemeenten en corporaties tot stand kunnen komen. Het betreft zowel het bestuurs- als medewerkersniveau. Deze handreikingen hebben zij bondig verwoord in de acht sleutels van het 'Pact van Oudaen'.

'Code Tabaksblat' van het wonen
In een begeleidende (open) brief wordt minister Vogelaar voor Wonen, Wijken en Integratie geadviseerd om op basis van het Pact een statement te maken richting alle lokale partijen in het land. Zoals de 'Code Tabaksblat' in het leven is geroepen voor deugdelijk ondernemingsbestuur in het bedrijfsleven, zouden in een soortgelijke code de belangrijkste beginselen van 'deugdelijke omgang tussen gemeenten en corporaties' kunnen worden vastgelegd. Tijd voor een 'Code Oudaen'?

Voor de redactie (