Gemeente Lelystad

Kabinetsvoorstel voor zelfstandig arrondissement Flevoland

Een uitspraak van de Ministerraad van 22 juni 2007 heeft gevolgen voor de indeling van arrondissementen in Nederland. Het voorstel is om van Flevoland een zelfstandig arrondissement te maken.

Huidige verdeling

Nederland is onderverdeeld in vijf ressorten met een eigen gerechtshof. Elk ressort omvat één of meer provincies en telt een aantal arrondissementen met elk een eigen rechtbank. Het kabinet stelt de volgende, nieuwe indeling voor: ressort Leeuwarden (provincies Groningen, Friesland, Drenthe, Overijssel), ressort Amsterdam (provincie Noord-Holland), ressort Den Haag (provincie Zuid-Holland), ressort Arnhem (provincies Utrecht, Gelderland en Flevoland) en het ressort Den Bosch (provincies Noord-Brabant, Zeeland en Limburg).

Flevoland

Dit betekent dat het voorstel is om, gelet op de ontwikkelingen binnen de provincie Flevoland en in het bijzonder van Almere, van deze provincie een zelfstandig arrondissement te maken. In verband hiermee denkt het kabinet tevens aan het samenvoegen van de arrondissementen Almelo en het Overijsselse deel van het gesplitste arrondissement tot één arrondissement Zwolle-Almelo.

Aanleiding herverdeling

Het kabinet hecht veel waarde aan de continuïteit en kwaliteit van de rechtspraak. Voor de gerechten betekent dit dat zij voldoende aanbod van zaken moeten hebben om voldoende en gekwalificeerd personeel in dienst te kunnen nemen en houden. Het zaaksaanbod bij het Hof van Justitie in Leeuwarden is aan de lage kant. Dit is aanleiding geweest om samen met het Openbaar Ministerie en de Raad voor de rechtspraak naar de ressortelijke verdeling te kijken.

---