Artis

Amsterdam, 28 juni 2007

Persbericht

Zeeleeuwtje geboren in Artis

Op woensdag 13 juni is Californische zeeleeuw Carolien bevallen van een prachtige pup. Quinty, zoals het zeeleeuwtje heet, kwam ter wereld op de rots van het zeeleeuwenverblijf. Zeeleeuwpuppys worden op het droge geboren, want ze kunnen niet meteen zwemmen. Pas na 1 a 2 weken krijgt het jong van moederzeeleeuw de eerste zwemles. Dat moment is nu aangebroken. Als het zonnetje schijnt, liggen moeder en jong lekker te zonnebaden op het rotseilandje.

De meeste zeeleeuwen worden in mei/juni geboren na een draagtijd van 11 maanden. Alleen de sterkste mannetjes zorgen voor nageslacht. In de voortplantingstijd gaan met name de oudere mannetjes op zoek naar het meest geschikte strand voor hun harem. Deze zogenaamde 'Beachmasters' verdedigen hun juist veroverde territorium en hun vrouwtjes fanatiek tegen andere mannetjes.

In Artis is Max de Beachmaster. Hij is eveneens de vader van de jonge zeeleeuwtjes Marco en Callum. Max is erg nieuwsgierig naar zijn nakomeling, maar hij wordt door moeder Carolien resoluut op grote afstand gehouden.
Foto zeeleeuwenjong in Artis