Ingezonden persbericht


Persbericht

PGGM verdiept verantwoord beleggen vanuit identiteit

PGGM wil als actief aandeelhouder geïnformeerd stemmen op alle aandeelhoudersvergaderingen wereldwijd. Op vergaderingen van de 100 belangrijkste ondernemingen stemt het pensioenfonds zelf op basis van eigen analyses. Het pensioenfonds sluit ondernemingen rechtstreeks uit op basis van eigen thema's en criteria. Nog deze zomer publiceert PGGM een lijst met ondernemingen, die door het pensioenfonds zijn uitgesloten. Dit zijn enkele concrete activiteiten uit het beleid Verantwoord Beleggen, waartoe het bestuur van PGGM heeft besloten.

Else Bos, CEO PGGM Investments: "Vanuit onze identiteit hebben we ons beleid voor verantwoord beleggen verder uitgewerkt en verankerd in ons totale beleggingsbeleid. We zullen meer gericht onze invloed aanwenden om het gedrag van ondernemingen te beïnvloeden op de thema's die voor PGGM belangrijk zijn. Verantwoord beleggen wordt daarmee herkenbaar voor onze klanten en het sluit nadrukkelijk aan bij onze identiteit. Het is onze ambitie om onze klanten niet alleen een goed en betaalbaar, maar ook een verantwoord pensioen te bieden."

PGGM wil actief het gedrag van ondernemingen beïnvloeden, die onvoldoende presteren op het gebied van milieu, sociale omstandigheden en goed ondernemingsbestuur. Daarbij richt het pensioenfonds zich specifiek op de thema's wapens, mensenrechten, gezondheid en medicijnen, en klimaatverandering.

PGGM gebruikt hiervoor in samenhang een aantal instrumenten:
· Het pensioenfonds wil geïnformeerd stemmen op alle aandeelhoudersvergaderingen van de circa 4000 beursgenoteerde ondernemingen in de wereldwijde beleggingsportefeuille. PGGM gaat zelf stemmen op de 100 belangrijkste ondernemingen op basis van eigen analyses.
· PGGM continueert de druk op ondernemingen (engagement) via externe partijen en gaat zelf ook actieve druk uitoefenen op bedrijven. Het pensioenfonds onderzoekt op dit moment bijvoorbeeld alle beleggingen op schendingen van mensenrechten, zoals kinderarbeid. Als hier sprake van is dan oefent PGGM druk uit op ondernemingen om hun gedrag te veranderen.
· Als engagement niet succesvol is of kan zijn, hanteert PGGM uitsluiting als meest vergaande instrument. Volgens het vernieuwde uitsluitingenbeleid toetst het pensioenfonds alle beleggingen op eigen thema's en criteria. PGGM richt zich daarbij specifiek op wapens en mensenrechten. Bedrijven worden direct uitgesloten, wanneer zij betrokken zijn bij de handel en productie van massavernietigingswapens en bij wapens die ook na een militair conflict nog slachtoffers maken.

Nog dit jaar benoemt PGGM drie externe ethische adviseurs in de bestuurscommissie beleggingen. Deze adviseren over de vervolgstappen in het verantwoorde beleggingsbeleid en over dilemma's in de toepassing van dit beleid.

PGGM geeft inzicht in de invulling van verantwoord beleggen op www.pggm.nl. Hier publiceert het pensioenfonds de relevante beleidsstukken, het stemgedrag op elke individuele onderneming en per kwartaal een overzicht van stemmingen en de resultaten van de engagementprogramma's. Nog deze zomer volgt publicatie van een lijst met ondernemingen, die door PGGM zijn uitgesloten.

PGGM had als eerste Nederlandse pensioenfonds een uitsluitingenbeleid en hanteert sinds 2001 een engagementbeleid.

Over PGGM
PGGM verzorgt de pensioenregeling voor ruim 2 miljoen (oud-)werknemers in de sector zorg en welzijn. Het belegd vermogen bedraagt momenteel bijna EUR 85 miljard.

Zeist, 28 juni 2007

Voor meer informatie/