European Union



RAAD VAN DE EUROPESE UNIE

NL

P/07/51

Brussel, 28 juni 2007

11263/07 (Presse 156)

(OR. en)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de totstandkoming van de Speciale Administratieve Regio Hongkong

De Europese Unie wenst de Speciale Administratieve Regio Hongkong oprecht geluk ter gelegenheid van de tiende verjaardag van de totstandkoming ervan. Het beginsel van "één land, twee systemen" heeft in de praktijk in het algemeen goed voldaan en het Hongkong van vandaag is nog steeds een succes.

Sedert 1997 valt Hongkong opnieuw onder de Chinese souvereiniteit, en de betrekkingen tussen de Europese Unie en de Speciale Administratieve Regio Hongkong hebben zich sindsdien op alle gebieden onverminderd positief ontwikkeld. De intermenselijke contacten zijn bevorderd doordat de inwoners van de Speciale Administratieve Regio Hongkong geen visum nodig hebben om tot de EU te worden toegelaten. Ook de in 1999 tussen de EU en Hongkong gesloten Overeenkomst betreffende samenwerking in douanezaken heeft bijgedragen tot het onafhankelijk functioneren van de economie van de Speciale Administratieve Regio Hongkong.

Naar het oordeel van de Europese Unie heeft de toepassing van het beginsel van "één land, twee systemen" zoals dat is neergelegd in de gezamenlijke Chinees-Britse verklaring van 1984 de onverminderde stabiliteit en welvaart van Hongkong gewaarborgd.

Voorts spreekt de Europese Unie haar steun uit voor de eerbiediging van de mensenrechten en de individuele vrijheden in overeenstemming met de gezamenlijke verklaring en de Basiswet van de Speciale Administratieve Regio Hongkong, met name met betrekking tot de autonomie en de onafhankelijkheid van de uitvoerende, de wetgevende en de rechterlijke macht in de Speciale Administratieve Regio Hongkong.

De Europese Unie vertrouwt er voorts op dat de grote mate van autonomie van Hongkong, die in de gezamenlijke verklaring is gewaarborgd en is vastgelegd in de Basiswet, in de toekomst gehandhaafd zal blijven en dat op korte termijn aanzienlijke vorderingen zullen worden geboekt met betrekking tot het algemeen kiesrecht.

Met het oog op de verdere politieke, economische en sociale ontwikkeling van Hongkong zal de Europese Unie haar samenwerking en dialoog met de Speciale Autonome Regio Hongkong blijven ontwikkelen en verdiepen.

De kandidaat-lidstaten Turkije, Kroatië* en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië*, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Montenegro en Servië, en de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, alsmede Oekraïne, de Republiek Moldavië en Georgië, sluiten zich bij deze verklaring aan.


*Kroatië en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië blijven deelnemen aan het stabilisatie- en associatieproces.

Wetstraat 175 B - 1048 BRUSSEL Tel.: +32 (0)2 281 6319 Fax: +32 (0)2 281 8026
press.office@consilium.europa.eu http://www.consilium.europa.eu/Newsroom

11263/07 (Presse 156)