Gemeente Annapaulowna


Veteranendag Anna Paulowna

Op 29 juni staat het Comit? Nederlandse Veteranendag jaarlijks stil bij de 140.000 veteranen in Nederland. Het hoofddoel van deze dag is om bekendheid met en waardering voor onze oude en jonge veteranen te bewerkstelligen.

Vandaag de dag kennen we namelijk niet alleen de Tweede Wereldoorlog-, Nieuw Guinea-, Korea-, en Indi?-veteranen, maar bijvoorbeeld ook veteranen die hebben gediend in Libanon, Cambodja, de Balkan, Irak of Afghanistan. De Veteranendag 2006 wordt op het Malieveld in Den Haag gehouden. De gemeente Anna Paulowna besteedt op de Nederlandse Veteranendag ook aandacht aan deze bijzondere categorie inwoners. Veteranen die niet naar Den Haag gaan, krijgen in juni een uitnodiging voor een bijeenkomst in Anna Paulowna.

Veteraneninstituut

Vorig jaar heeft de gemeente verscheidene reacties gehad van ex-militairen die niet waren uitgenodigd. De uitnodigingen worden verstuurd door het Veteraneninstituut in Doorn. Het Veteraneninstituut beheert het adressenbestand van alle Nederlandse veteranen en geeft een veteranenpas uit. Bij navraag bij het Veteraneninstituut bleek dat de gegevens van de betrokken veteranen niet waren opgenomen in de veteranenadministratie van het Veteraneninstituut. Medewerkers van het instituut gaven de schuld aan de overgang naar een nieuw automatiseringssysteem een paar jaar geleden en aan het feit dat veel veteranen zich nooit hebben ingeschreven bij het Veteraneninstituut. Vroeger gebeurde dat automatisch door de commandant, maar nu moet de veteranenstatus zelf worden aangevraagd. Verder verwarden enkele veteranen hun `pas gewezen militair' met de veteranenpas en dachten ten onrechte dat ze als veteraan geregistreerd waren.

Registreren

Als u niet geregistreerd bent als veteraan en u wilt deelnemen aan de bijeenkomst op 29 juni, meldt u dan aan bij het Veteraneninstituut, dan krijgt u dit jaar ook een uitnodiging voor de veteranendag in Anna Paulowna.

Aanvraagformulieren kunt u krijgen bij Veteraneninstituut in Doorn (0343) 47 4147