Nieuwe programma Nederlandse Veteranendag 2007

20.06.2007 / 14:11 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

Nieuwe programma Nederlandse Veteranendag 2007

Op woensdag 20 juni om 15.00 uur presenteert het Comit? Nederlandse Veteranendag in Soci?teit De Witte in Den Haag het vernieuwde programma van de Nederlandse Veteranendag 2007. De Nederlandse Veteranendag vindt plaats op vrijdag 29 juni in Den Haag.

De voorzitter van het Comit? Nederlandse Veteranendag, jhr. mr. Aarnout Loudon zal samen met de Inspecteur der Veteranen, vice-admiraal ir. M.A. van Maanen uitleg geven over het programma 2007. De gemeente Den Haag wordt vertegenwoordigd door dhr. Steven Broers, Directeur Bestuursdienst. Na Veteranendag 2007 zal de huidige voorzitter worden opgevolgd door dhr. mr. Boele Staal, voormalig commissaris van de Koningin in Utrecht, en aanwezig tijdens de persbijeenkomst.

Tijdens de bijeenkomst wordt stilgestaan bij nieuwe en verdiepende elementen van het programma 2007, lokale en regionale veteranenactiviteiten en het z.g. anjer-initiatief van veteranen. Ook de vaste onderdelen van het programma komen aan bod. Zoals de ceremonie in de Ridderzaal, de medaille uitreiking op het Malieveld en het defil? van duizenden veteranen, afgenomen door Z.K.H. Prins Willem Alexander. Uitgangspunt voor het samenstellen van het programma 2007, was de succesvolle Veteranendag van vorig jaar. Die bracht ongeveer 45.000 belangstellenden op de been.

Nederlandse Veteranendag
De Nederlandse Veteranendag is een nationaal evenement en een eerbetoon aan de ruim 140.000 Nederlandse veteranen. Dit zijn niet alleen de ruim 95.000 oud-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog, in Nederlands-Indi?, Korea of voormalig Nieuw-Guinea ingezet waren. Ook de oud-militairen die waren ingezet tijdens (vredes)missies zijn veteraan. Deze groeiende groep van nu ongeveer 45.000 jonge mensen, heeft deelgenomen aan missies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, voormalig-Joegoslavi?, Eritrea, Afghanistan en Irak. Zij hebben met elkaar gemeen - oud en jong - dat ze allemaal door onze regering ingezet waren onder oorlogs- of daarmee vergelijkbare omstandigheden.

De Nederlandse Veteranendag beoogt meer erkenning en waardering te verkrijgen voor veteranen in de Nederlandse samenleving. Veteranendag op het Malieveld en in het centrum van Den Haag, is voor iedereen gratis toegankelijk. Voor meer informatie en het volledige programma: www.veteranendag.nl.


Noot voor de redactie,