Nederlandse Hartstichting

500.000ste Nederlander geprikt tijdens Nationale Cholesteroltest 20-6-2007


Vrijdag 29 juni aanstaande wordt, naar verwachting, het cholesterol gemeten van de 500.000e Nederlander in het kader van de Nationale Cholesteroltest. Tijdens de jubileumeditie van dit jaar zijn tegen die tijd bijna 100.000 mensen geprikt en dat maakt een totaalscore met de vier voorgaande jaren van een half miljoen mensen. Op 29 juni aanstaande worden er in en rondom supermarkt van het jaar Super de Boer Van Dam in Hilversum verschillende activiteiten georganiseerd om deze mijlpaal te vieren.

Feest
Er zijn de 29e maarliefst 16 verpleegkundigen aanwezig om te prikken. Alleen mensen met een verhoogd risico worden geprikt. Om te weten of men een verhoogd risico heeft, vult iedereen eerst een 'APK-voor je hart' test in. Het wachten op de uitslag van het uiteindelijke prikje duurt ongeveer drie minuten. Omdat het de 29e een feestelijke editie is, verzorgt een kok workshops over verantwoord eten en zijn er bewegingsworkshops. Tussen 13.30 uur en 14.00 uur zal ook Willeke Alberti haar cholesterol laten meten en om 14.00 uur verzorgt zij een verrassingsoptreden voor alle aanwezigen.

Succes
Dat de massale actie van de Nederlandse Hartstichting nog steeds een schot in de roos is, blijkt wel uit het feit dat ook dit jaar weer de mensen bij de ruim 500 supermarkten in de rij staan om hun cholesterol te laten controleren. Eén op de drie Nederlanders heeft een te hoog cholesterol, vaak zonder het zelf te weten. Een te hoog cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. De Nationale Cholesteroltest is een jaarlijks terugkerend initiatief van de Nederlandse Hartstichting waarbij 150 verpleegkundigen zes weken lang bij ruim 500 supermarkten gratis het cholesterol meten.