Wageningen Universiteit

21 jun 2007

Onderdeel: Wageningen UR Glastuinbouw

Twee nieuwe biologische komkommersoorten die sinds deze week op de Duitse markt zijn, kunt u zien en proeven tijdens de Open dagen van Wageningen UR Glastuinbouw op 29 en 30 juni in Bleiswijk.

De nieuwe komkommers zullen binnenkort ook op de Nederlandse markt verschijnen, onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer. De nieuwe komkommers komen uit een onderzoekproject van Wageningen UR Glastuinbouw en een aantal partners, zoals het veredelingsbedrijf ENZA Zaden en de firma Eosta, leverancier van biologisch groenten en fruit. In dit project is een groot aantal bijzondere komkommers onderzocht op teelteigenschappen en smaak.
Â
De twee nieuwe soorten worden sinds deze week onder de namen Frühlingsgurke en de Urgurke door Eosta op de Duitse markt gebracht. Uit winkeltests bij diverse Alnatura winkels bleek dat de nieuwe soorten goed aanslaan bij de consument. De Urgurke wordt per stuk verkocht en de Frühlingsgurke wordt per 2 stuks verkocht in een composteerbare verpakking.

In Nederland liggen de komkommers binnenkort onder de namen Lentekomkommer en Oerkomkommer in het schap. De Lentekomkommer is een lichtgroene komkommer van midi formaat met een bijzonder frisse smaak. De Oerkomkommer is een echte vergeten-komkommersoort met een bijzonder uiterlijk. Hij is donkergroen van kleur, van gangbaar formaat en heeft een grove schil.

De Lentekomkommer en de Oerkomkommer komen uit een gezamenlijk onderzoek nar âvergeten soortenâ van Wageningen UR Glastuinbouw, LEI en het Centrum Genetische Bronnen, Nederland van Wageningen UR, Enza Zaden, Eosta, teler Eef Maassen en Buro AZ. Bij dat onderzoek zijn ruim 50 bijzondere komkommersoorten onderzocht op hun gebruikswaarde en teelteigenschappen. Het ministerie van LNV is medefinancier van het project.

Tijdens de Open dagen voor de Nederlandse tuinbouwsector, die gehouden worden ter gelegenheid van de opening van de nieuwe onderzoekfaciliteiten van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, is een teelt van deze komkommers te zien en zijn de komkommers te zien en te proeven, zo lang de voorraad strekt.

De open dagen worden gehouden op:
Vrijdag 29 juni en zaterdag 30 juni, van 10.00 tot 16.00 uur Violierenweg1, 2665 MV Bleiswijk

>> Download hier de routebeschrijving voor de Open dagen

Tijdens de open dagen kan er door de bezoekers, vanwege de veiligheid, niet geparkeerd worden op het terrein van Wageningen UR Glastuinbouw en de wegen daaromheen. We mogen gebruik maken van het parkeerterrein van de veiling en bieden de bezoekers gratis pendelvervoer:

Let op! zaterdag 30 juni zal de A12 ter hoogte van Waddinxveen afgesloten zijn voor het verkeer in beide richtingen. Een aangepast reisadvies staat vermeld in de routebeschrijving.

Contact
Meer informatie:
Erik Toussaint
0317 - 477017
erik.toussaint@wur.nl