Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Vooral vriendelijke jongeren drinken onder druk

22 juni 2007

Mannen, extraverte personen en mensen met positieve verwachtingen over alcoholgebruik drinken meer dan anderen. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Sander Bot. Jongeren laten zich in grote mate beïnvloeden door hoeveel anderen in de groep drinken. Vooral vriendelijke jongeren, mensen die hoog scoren op de persoonlijkheidsdimensie vriendelijkheid, zijn gevoelig voor de invloed van anderen op hun alcoholgebruik. Bot promoveert op 29 juni aan de Radboud Universiteit Nijmegen.

Naast genetische aanleg, zijn cultuur, opvoeding en de directe sociale omgeving van invloed op het drinkgedrag. Alcoholgebruik is bij jongeren een vorm van sociaal gedrag. Ze drinken in groepen: in de drankkeet, op feesten, in clubhuizen of disco's. Het sociale alcoholgebruik is sterk afhankelijk van gedrag en invloed van anderen. Dat geldt vooral voor mannen. Op jonge leeftijd is alcoholverslaving vaak nog niet aan de orde, maar overmatig alcoholgebruik hangt wel direct samen met bijvoorbeeld agressie, vandalisme en verkeersongevallen. Daarom is het belangrijk inzicht te krijgen in de processen die bepalen hoeveel iemand drinkt in de aanwezigheid van leeftijdgenoten.

Voorbeeldgedrag vader

Het onderzoek is gedaan onder jongvolwassen van 18 tot en met 25 jaar, die over het algemeen niet meer thuis wonen. Toch speelt de opvoeding en de rol van ouders een kleine rol in de hoeveelheid die gedronken wordt. Zo blijkt een hogere mate van ouderlijke ondersteuning, over het algemeen geassocieerd met minder antisociaal gedrag, samen te hangen met minder alcoholconsumptie in het gezelschap van leeftijdsgenoten. Het drinkgedrag van de vader is van invloed op dat van de jongeren: drinkt hij geregeld, dan nemen kinderen dat makkelijk over. Is hij daarentegen terughoudend, dan zie je die reactie ook bij het kind. Overigens is niet duidelijk of dit komt door erfelijkheid of gevolg is van imitatie.

Groepsrollen en vriendschappen spelen geen rol binnen een drinksituatie

Tijdens deze studie werd gevonden dat 12 tot 14-jarigen over de tijd het meest in hun drinkgedrag beïnvloed worden door klasgenoten met een hogere status en diegenen met wie ze bevriend zouden willen zijn. Deze verschillen in invloed waren echter niet te zien in de observaties bij jongvolwassenen. Hier werd wel een grote mate van imitatie gevonden, maar geen onderscheid in invloed wanneer gekeken werd naar beste vrienden of naar deelnemers met hoge status, de zogenaamde leidersfiguren. Mogelijk spelen deze factoren wel een rol bij het besluit om wel of niet uit te gaan, of juist te vertrekken uit de drinksituatie, maar binnen de situatie maakt het geen enkel verschil.

Mannen bepalen het drinkgedrag

Kroegspelletjes

In eerder onderzoek was vastgesteld dat mensen minder drinken wanneer zij actief bezig zijn met bijvoorbeeld biljarten, darten of een kaartspel. Uit dit onderzoek blijkt echter dat de achterstand direct wordt ingehaald wanneer het spel over is. Dit betekent dat het totale alcoholgebruik niet beïnvloed wordt door de activiteit van mensen tijdens het uitgaan.

Sander Bot observeerde als een van de eersten het drinkgedrag in groepen jongvolwassenen van 18 tot en met 25 jaar in combinatie met vragenlijstgegevens over de individuele groepsleden. Zijn onderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute.

..............................

Noot voor de pers,