Friese veteraan Joop Romkema in Ridderzaal op Veteranendag

25.06.2007 / 15:39 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Booij, klusman en van bruggen

Booij, klusman en van bruggen

Prins Willem Alexander eert veteranen tijdens Nederlandse Veteranendag 2007 Friese veteraan Joop Romkema in Ridderzaal op Veteranendag

Op vrijdag 29 juni wordt in Den Haag voor de derde maal de Nederlandse Veteranendag gevierd. De Veteranendag is een eerbetoon aan alle Nederlandse veteranen, jong en oud. Het Malieveld, de Ridderzaal en een deel van de Haagse binnenstad zijn het toneel van een gevarieerd en feestelijk programma. Het thema 'praat eens met een veteraan' wordt dit jaar praktisch ingevuld. Dat gebeurt vooral door veteranen nadrukkelijk aan het woord te laten bij een speciale persconferentie voor schoolkranten, bij een arenadiscussie 'Missie en Media' en bij podiumdebatten.

Over Joop & Jannetje Romkema
Joop Romkema zat bij de Koninklijke Marine, op zee en vond in een blik chocoladehagelslag een adres. Een van de meisjes in de chocoladefabriek had dit maanden daarvoor in de verpakking gedaan. Romkema scheef een brief en zo ontstond een briefwisseling met Jannetje. Vier jaar lang schreven ze iedere week met elkaar en uiteindelijk trouwden ze in 1966.

Jannetje Romkema zat van '63 tot '67 bij de Landmacht. Ze was de eerste vrouw tussen tweeduizend mannen die op kazerne Nunspeet werkte. Joop Romkema (65) zat 47 jaar geleden in Nieuw Guinea en verleende noodhulp na de verwoestende aardbeving op 29 februari 1960 te Agadir, Marokko. Op zijn 55e zwaaide hij af bij het beroepsbrandweerkorps van Leeuwarden en was jaren zeer actief als kaderlid en docent voor de vakcentrale CNV. Sinds 2001 bestaat de website en e-mailgroep Veteranen-online. Joop Romkema en zijn vrouw Jannetje besteden veel tijd aan de website en emailgroep, beiden met heel veel plezier. 'Het is een platform voor alle veteranen; jong, oud, man en vrouw. Je leest er hoe wij onder elkaar, met elkaar praten'. Veteranen-online legt niet alleen een verbinding tussen de verschillende veteranen, ook bemiddelt Romkema bijvoorbeeld in contacten tussen scholen en veteranen.

Joop Romkema is Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Op de Veteranendag zijn Joop en Jannetje beiden aanwezig in de Ridderzaal.

Programma Veteranendag
Nederlandse Veteranendag wordt om 10.30 uur officieel geopend met een plechtigheid in de Ridderzaal voor genodigden. Daaronder Z.K.H. de Prins van Oranje, premier Balkenende, ruim 300 veteranen met hun relaties, verschillende autoriteiten en tientallen schoolkinderen. Zij luisteren naar toespraken van de minister-president, generaal b.d. Cammaert en een oude en jonge veteraan.
Het is allemaal live te volgen op het grote scherm op het Malieveld. Daarna begint om 11.30 uur op het Malieveld een ceremoniële medaille-uitreiking. Ruim tweehonderd militairen van de hele krijgsmacht krijgen daar de herinneringsmedaille voor hun inzet. Daaraan voorafgaand krijgen enkele militairen en een veteraan 'een draaginsigne gewonden' uitgereikt. Om 13.15 uur meldt de paradecommandant het imposante defilé aan Z.K.H. Prins Willem Alexander aan de Kneuterdijk. Daarna gaat de stoet van start. Het betreft 3200 veteranen, 1000 militairen, opgedeeld in 84 detachementen, gecompleteerd met 55 voertuigen en 17 muziekkorpsen. Voorafgaand aan het defilé wordt een fly-past gevlogen boven de Hofvijver door 33 vliegtuigen en helikopters van de Koninklijke Luchtmacht en de Koninklijke Marine. Daaronder zijn ook oudere toestellen zoals een B-25 Mitchell en een Spitfire.

Manifestatie Malieveld
De publieksmanifestatie op het Malieveld start om 8.30 uur. Het Malieveld is in vier grote vakken verdeeld, met in elk vak een grote ontvangsttent. Elk vak vertegenwoordigt een regio waarin door veteranen acties en missies zijn uitgevoerd. De regio's Amerika & Afrika, Midden- en Nabije Oosten, Europa en Azië-Pacific ademen de sfeer van de hier uitgevoerde (vredes)missies. Bij elke tent is een buitenterras en staat een pagodetent, waar (inheemse) hapjes worden aan geboden. Rondom de tenten zijn historische voertuigen opgesteld die bij de missies gebruikt werden.

Gedurende de gehele dag zijn er militaire voertuigen te bewonderen, is er een foto-expositie en zijn er optredens van Tante Lien, Erik Hulzebosch en Trijntje Oosterhuis. Er is een Activiteitenpark waar bezoekers de mogelijkheid krijgen om actief bezig te zijn. Zo zijn er onder meer een klimtoren, een parasprongsimulator, een F16-cockpitsimulator, een scheepsbrugsimulator en guntrainers. Bovendien kan iedereen uitproberen of hij of zij met een standaard rugzak van 45kg uit de voeten kan. Nieuw dit jaar zijn de speciale kinderprogramma's, o.a. met Pim Veth (Nickelodeon).

Praat eens met een veteraan
Het thema van de Veteranendag is: 'praat eens met een veteraan'. Veel Nederlanders lezen of horen over het werk van veteranen, vroeger en nu. Maar de persoonlijke verhalen en ervaringen blijven vaak onbesproken. Vooral door persoonlijke contacten en gesprekken groeit begrip en waardering voor het werk van de veteranen. Tijdens de Nederlandse Veteranendag kan het publiek op het Malieveld veteranen persoonlijk ontmoeten en met ze in gesprek gaan over hun ervaringen, over de lessen uit het verleden, actuele missies en wat ze nu doen in het dagelijkse leven.

Nieuw dit jaar zijn ook de speciale programma's/discussies waaraan veteranen zelf meedoen. Zoals 'Missie en Media'; een arenadiscussie o.l.v. Rocky Tuhuteru (televisie- en radiopresentator) met journalisten en veteranen over vredesmissies, beeldvorming en de media.

Nederlandse Veteranendag
De Nederlandse Veteranendag vindt sinds 2005 jaarlijks plaats op de geboortedag van ZKH Prins Bernhard der Nederlanden. Op 24 mei 2006 heeft de ministerraad besloten de Nederlandse Veteranendag tot nationaal evenement uit te roepen. Z.K.H. Prins Willem Alexander heeft tijdens de veteranendag 2006 iedereen opgeroepen om voortaan op 29 juni de vlag uit te steken.

De Veteranendag is een eerbetoon aan de Nederlandse veteraan. Nederland telt ruim 140.000 veteranen. Van Tweede Wereldoorlog-veteranen tot en met militairen ingezet bij de vredesmissies van nu. De Nederlandse Veteranendag draait om erkenning en waardering voor veteranen en dient het onderlinge begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te vergroten. De Veteranendag geeft een gezicht aan alle mannen en vrouwen die veteraan zijn.

Temidden van de festiviteiten op het Malieveld staat interactie centraal. De manifestatie is voor iedereen gratis toegankelijk. Voor meer informatie en het volledige programma: www.veteranendag.nl.


Noot voor de redactie,