Gemeente Venlo


Veteranendag in Venlo

persbericht 25 juni 2007

Op vrijdag 29 juni organiseren de gemeente Venlo en het Comité Veteranendag Noord Limburg voor het tweede jaar een regionale veteranendag. Het succes van de veteranendag in 2006 én de vele positieve reacties hebben ertoe geleid dat er ook dit jaar weer een veteranendag is. Deze dag vindt plaats in de Staay in Blerick en begint om 14.00 uur.

Een commando van de Groep Geleide Wapens van vliegbasis de Peel uit Vredepeel zal tijdens deze middag Patriot wapensystemen laten zien en er uitleg bij geven. Op het parkeerterrein aan de achterzijde van de Staay stallen zij een complete uitrusting uit. Zo komen er twee Patriot lanceerinstallaties, een radarwagen en een commandowagen te staan. Daarnaast laat de Groep Geleide Wapens een Stinger raketsysteem aan de belangstellenden zien.

Het complete programma ziet er als volgt uit:
14.00 uur aankomst veteranen in de Staay in Blerick 15.00 uur welkomstwoord door burgemeester Bruls 15.10 uur presentatie door de Groep Geleide Wapens met het Patriot wapensysteem 15.30 uur bezichtiging en uitleg Patriot wapensysteem, opgesteld op het parkeerterrein aan de achterzijde van de Staay. 18.00 uur einde van de bijeenkomst

29 juni nationale veteranendag
Na de dood van prins Bernard is 29 juni, de verjaardag van de prins, gekozen tot landelijke veteranendag. Deze nationale veteranendag wordt gevierd in Den Haag. Omdat niet alle veteranen in staat zijn naar Den Haag te reizen zijn gemeenten opgeroepen om op gemeentelijk of regionaal niveau aandacht te besteden aan de veteranen. De gemeente Venlo heeft dit direct opgepakt en op 29 juni 2006 de eerste regionale veteranendag gevierd.

De veteranendag is niet alleen bedoeld voor de oud-militairen die tijdens de Tweede Wereldoorlog of daarna in Indonesië, Korea of Nieuw-Guinea zijn ingezet. Maar ook voor de snel groeiende groep 'jonge veteranen', die hebben deelgenomen aan vredesmissies in bijvoorbeeld Libanon, Cambodja, het voormalig Joegoslavië, Afghanistan of Irak.