RVD / Kon.Huis nr. 154: Prins van Oranje en minister-president bij Nederlandse Veteranendag

PRINS VAN ORANJE EN MINISTER-PRESIDENT BIJ NEDERLANDSE VETERANENDAG

Zijne Koninklijke Hoogheid de Prins van Oranje en minister-president Balkenende wonen vrijdag 29 juni in Den Haag de derde Nederlandse Veteranendag bij. De dag start met een plechtige bijeenkomst in de Ridderzaal waar minister-president Balkenende een toespraak houdt. Aansluitend reikt de Prins van Oranje samen met de minister van Defensie, de heer E. van Middelkoop, op het Malieveld een 'draaginsigne gewonden' uit aan drie militairen en een veteraan. Na het defilé door de Haagse binnenstad, maakt de Prins een rondgang over het Malieveld waar een publieksmanifestatie plaatsvindt.

Niet alleen de 'draaginsigne gewonden' wordt uitgereikt, ook ontvangen honderdtachtig militairen een herinneringsmedaille voor hun inzet in Afghanistan. Na de uitreiking van de medailles, neemt de Prins op de Kneuterdijk het defilé af. Gedurende de gehele dag is er op het Malieveld een grote manifestatie voor het publiek. De Prins bezoekt een aantal activiteiten en spreekt met meerdere veteranen.

Nederland telt ruim 140.000 veteranen. Van de oud-strijders uit de Tweede Wereldoorlog tot de militairen die zijn ingezet bij de huidige vredesmissies. De Nederlandse Veteranendag vormt een eerbetoon aan al deze veteranen en heeft tot doel de erkenning en waardering voor veteranen te vergroten en het begrip tussen de Nederlandse samenleving en de veteranen te versterken.

De Nederlandse Veteranendag is ingesteld door het Comité Nederlandse Veteranendag en wordt ondersteund door de ministeries van Defensie en Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. De Prins van Oranje is beschermheer van het Comité Nederlandse Veteranendag.

Noot voor redacties (