Gemeente Zandvoort


30 juni

Ameezing Afscheid Burgemeester M.R. van der Heijden

(26 juni 2007)

Beetje bij beetje nadert het definitieve afscheid. En steeds zijn er afscheidsmomentjes in afwachting van die twee grote officiële momenten. Vandaag was er zo'n momentje: 'zijn' laatste collegevergadering. Feestelijk gemarkeerd met een prachtig tummeltaartje die erg grappig was door de twee portretten. Het ontlokte de burgemeester de uitspraak: 'Zonde om in te snijden.' Het smaakte er in ieder geval niet minder om.

Afscheid
Zandvoort gaat richting twee officiële afscheidsdagen: 29 juni de officële dag voor genodigden en de zaterdag 30 juni de openbare receptie. Deze laatste heeft al een keer groot en duidelijk in de Zandvoortse Courant gestaan. Hij start om 13.30 uur en is in de de Centrale Hal van het Raadhuis. De burgemeester zet de deuren wagenwijd open en hoopt dat hij 'van elkaar afscheid kan nemen' op die dag.

Spectaculair
Maar er gebeurt meer. Voor iedereen die langskomt op 30 juni is er op het Gasthuisplein vanaf 14.00 uur een Ameezing Afscheid: een spectaculair muzikaal en cultureel evenement waaraan heel veel Zandvoortse inwoners een sprankelende bijdrage leveren. Er komt op het plein een intiem openluchttheater met een groot podium ernaast.

Op het programma staat muziek, ballet en swingende koren. Om 15.30 uur start een grote Ameezing-Finale waar alle koren en de Zandvoortse bevolking, onder leiding van dirigent Jan Peter Versteege aan deelnemen. Programmaboekjes met de meezingteksten zullen worden uitgereikt voor aanvang van het Ameezing Afscheid-festival. De organisatie van het evenement is in handen van Peter Keller, Klaas Koper en Leo Sanders.

Opzet
Peter Keller, nauw betrokken bij de organisatie, is razendenthousiast: 'Het Ameezing Afscheid is ontstaan uit de gedachte de mensen te vermaken die in de rij staan voor de officiële afscheidsreceptie. Het is immers altijd vervelend om lang in de rij te moeten staan, zonder dat er iets gebeurt, zo was de redenering.'

Dat betekende een rondje langs heel veel Zandvoortse organisaties en mensen. Peter Keller: 'Toen het feestcomité de Zandvoortse koren, de Muziek- en Balletschool benaderden sprong er een vonk over en werd een voor Zandvoort volkomen uniek festival geboren. Iedereen was enthousiast. En toen ontstond ook het idee voor een grote meezingfinale met 3 koren van totaal 80 man op het podium die samen met het publiek vanaf 15.30 uur met elkaar gedurende 30 minuten 6 liedjes met elkaar zingen.'

Hij is trots op wat er is ontstaan. 'Het wordt een nonstopprogramma, waarbij 6 befaamde landelijke dorpsomroepers, die ook afscheid komen nemen, de verbindende teksten zullen spreken. De Burgemeester komt op het podium zijn en het slotlied is voor hem een grote surprise.'

Optredens
14.00 uur start de Muziekschool New Wave met oa. Child,s Anthem van Toto.Daarna het beroemde Zandvoorts Mannenkoor met oa. De spijskaart.

14.30 uur zorgt Studio 118 o.l.v. Connie Lodewijk voor groot spektakel met 3 stukken waarmee haar balletschool recent eerste van Nederland werd in een competitie van maar liefst 29 andere balletscholen: 'De stoelen zullen door de lucht vliegen'.

Daarna het Gemengd Koper Ensemble een even uniek als vrolijk Koor dat oa zal zingen 'Het kleine Cafe aan het Kerkplein'

En ten slotte The Beach Pop Singers onder leiding van Arno Westerburger, een absoluut swingend koor dat oa. zal zingen 'Mamma Mia' van Abba en 'Fame!'

15.30 uur volgt de grote Meezing-Finale met alle koren onder leiding van Jan Peter Versteege m.m.v. Arno Westenburger (piano) en Jesper Bolsenbroek (accordeon) ; gezongen wordt oa. 'You'll never Walk alone' en 'You've got a friend'.

Tussen 15.30 uur -16.00 uur volgt een groots entree van Burgemeester van der Heijden. Samen met het publiek zingen publiek en burgemeester naar het definitieve afscheid toe.

Expositie
Ook de kunstenaars is gevraagd mee te doen aan dit grootse afscheidsfestival. Onder de bezielende leiding van Mark Sjerps en Margreet Ras is een boeiende expositie ontstaan met werken van 20 Zandvoortse kunstenaars. De expositie, die op 30 juni, om 13.00 uur zal worden geopend wordt in het Zandvoorts Museum en de Centrale Hal van het Raadhuis gehouden. De titel van de expositie: 'Going for a Go Go' - te bewonderen met zondag 15 juli.