Radboud Universiteit Nijmegen


Ben jij sterker dan je vrienden?

Vriendelijke jongeren het meest gevoelig voor sociale omgevingsdruk om te drinken

Mannen, extraverte personen en mensen met positieve verwachtingen over alcoholgebruik of de opwekkende effecten ervan, drinken meer dan anderen. Jongvolwassenen laten zich verder in grote mate beïnvloeden door hoeveel anderen in de groep drinken. Die invloed staat los van groepsrollen of relaties in de groep. Vriendelijke jongeren, mensen die hoog scoren op de persoonlijkheidsdimensie vriendelijkheid, zijn met name gevoelig voor de invloed van anderen op hun alcoholgebruik.

Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Sander Bot. Hij observeerde als een van de eersten het drinkgedrag in groepen jongvolwassenen (18 tot 25 jaar) geobserveerd en combineerde dat met vragenlijstgegevens over de individuele groepsleden. Sander Bot promoveert op 29 juni aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zijn onderzoek is begeleid vanuit het Behavioural Science Institute.

Barlab
Bot deed zijn onderzoek in het Barlab van het Behavioural Science Institute, een voor Nederland uniek laboratorium voor onderzoek naar de beginfasen van verslavingen als roken en drinken bij adolescenten. Dit onderzoek moet antwoord geven op de sociale beïnvloedingsprocessen die bij verslaving een rol spelen. Wie bestelt voor een ander? Wat gebeurt er als iemand niet om het volgende biertje heeft gevraagd? Tot nog toe gebeurde dergelijk onderzoek met vragenlijsten, maar daarmee krijg je geen inzicht in hoe het precies verloopt. En in een gewoon café kun je niet zomaar camera's plaatsen. Vandaar het Barlab, waar de proefpersonen weten dat ze object van studie zijn.

Naast genetische aanleg blijken cultuur, opvoeding en de directe sociale omgeving van invloed op het drinkgedrag. Alcoholgebruik is bij jongeren een vorm van sociaal gedrag. Ze drinken in groepen: in de drankkeet, op feesten, in clubhuizen of disco's. En hun sociaal alcoholgebruik is sterk afhankelijk van gedrag en invloed van anderen. Dat geldt vooral voor mannen. Op jonge leeftijd is afhankelijkheid van drank vaak nog niet aan de orde, maar wel hangt overmatig alcoholgebruik direct samen met bijvoorbeeld agressie, vandalisme en verkeersongevallen. Daarom is het belangrijk inzicht te verkrijgen in de processen die bepalen hoeveel iemand drinkt in de aanwezigheid van leeftijdgenoten.

Voorbeeldgedrag vader
Hoewel het onderzoek is gedaan onder jongvolwassen die over het algemeen niet meer thuis wonen, spelen opvoeding en de rol van ouders toch een rol in de hoeveelheid die gedronken wordt. Zo blijkt een hogere mate van ouderlijke ondersteuning, die over het algemeen geassocieerd wordt met minder antisociaal gedrag, samen te hangen met minder alcoholconsumptie in het gezelschap van leeftijdsgenoten. Het drinkgedrag van de vader is van invloed op dat van de jongeren: drinkt de vader geregeld, dan nemen kinderen dat makkelijk over, is hij daarentegen terughoudend, dan zie je die reactie ook bij het kind.

Meeste invloed van `gewenste' vrienden
Bekend is dat jongeren van 12 tot 14 jaar in hun drinkgedrag het meest lijken op hun wederkerige vrienden met gelijke status. Toch worden ze over de tijd het meest beïnvloed door niet-wederkerige vrienden met een hogere status. Mogelijk doel is door imitatie bevriend te raken met deze `gewenste vrienden'. Uit het onderzoek van Bot blijkt echter dat dit niet het geval is bij het drinkgedrag van jongvolwassenen. Het drinkgedrag is niet afhankelijk van de positie in de groep: of men de leider is, een middenpositie inneemt of juist degene is die volgt, is niet van invloed op het drinkgedrag en imitatie daarvan.

Mannen bepalen het drinkgedrag
Sekseverdeling in een groep is zeer bepalend voor het alcoholgebruik: hoe meer mannen er in een groep zitten, des te meer drinken zowel de mannen als de vrouwen. Mogelijk ontstaat in mannengroepen een proces dat ervoor zorgt dat men meer drinkt dan normaal gesproken, doordat men elkaar uitdaagt of omdat niemand wil onderdoen voor de ander. Uit de observaties bleek dat mannen hun alcoholgebruik veel meer aanpasten aan de andere groepsgenoten dan vrouwen dat deden. Mannen dronken ook meer. Vrouwen stopten juist eerder met drinken als ze in gezelschap waren van mannen die verwachten dat alcoholgebruik leidt tot seksuele opwinding. De onderzoeker veronderstelt dat vrouwen hier controle willen houden.

Kroegspelletjes
In eerder onderzoek was vastgesteld dat mensen minder drinken wanneer zij actief bezig zijn met bijvoorbeeld biljarten, darten of een kaartspel. Uit dit onderzoek blijkt echter dat die 'drinkachterstand' direct wordt ingehaald als het spelletje afgelopen is. Dat geldt vooral voor mannen. Het maakt voor het totale alcoholgebruik dus niet uit hoe actief mensen zijn als ze uitgaan.
Sander Bot (Bodegraven, 1975) studeerde psychologie met als specialisatie sociale en organisatiepsychologie. Zijn promotieonderzoek verrichtte hij bij het Behavioural Science Institute van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij werkt nu bij Stivoro.