Vrije Universiteit Amsterdam

Persbericht

Symposium en boekpresentaties
Het protestantse handschrift

Het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur van de Universiteitsbibliotheek van de Vrije Universiteit in Amsterdam organiseert op vrijdag 29 juni een symposium over 'Het protestantse handschrift'.

Gedurende de vijf eeuwen waarin de drukkunst domineerde, heeft het handschrift als communicatiemiddel een onderschatte en nauwelijks onderzochte rol gespeeld. Naast gedrukte boeken circuleerden echter veel handgeschreven teksten, die weinig onderzocht zijn, omdat raadpleging van de gedrukte versies vooral voor de hand lag.

Onderzoek naar de plaats van het protestantse handschrift in het systeem van de media gedurende de zestiende tot de negentiende eeuw draagt bij aan vergroting van onze kennis van de protestantse cultuur, die zo'n stempel heeft gedrukt op de Nederlandse samenleving. Het kan tevens leiden tot een bijgestelde waardering van de betekenis van de drukkunst als een medium temidden van andere media.

Vandaar dat het Studiecentrum voor Protestantse Boekcultuur dit symposium organiseert. Tijdens het symposium wordt het protestantse handschrift vanuit verschillende invalshoeken belicht. Onderdeel van het symposium is de derde Mr. H. Bos-lezing, die wordt uitgesproken door historicus dr. J. Blaak van de Erasmusuniversiteit in Rotterdam. Zijn lezing is gewijd aan nieuws en media in de vroegmoderne dagboeken. Prof.dr. P. Visser (VU Amsterdam) zal over meerdere doperse handschriften spreken, prof.dr. F.A. van Lieburg (VU Amsterdam) over een bijzonder kaartspel en dr. J. Vree (VU Amsterdam) houdt een lezing over speciale handschriften uit de kring van het Réveil.

Het symposium is mede naar aanleiding van het afscheid van dr. W. Heijting georganiseerd, die na ruim 34 jaar aan de UB VU verbonden te zijn geweest, met pensioen zal gaan. Aan het einde van het symposium zal Heijting de bundel Profijtelijke Boekskens worden aangeboden; ook zal de handschriftencatalogus van de UB VU gepresenteerd worden.



Vrije Universiteit Amsterdam