Gemeente Rotterdam

27 juni 2007

Stichting Hart voor Zuid beloont kleinschalige bewonersinitiatieven op Zuid

Subsidies voor Zuid binnen 14 dagen

Op 29 juni vindt de officiële startvergadering van de Stichting Hart voor Zuid plaats. Hart voor Zuid is de stichting die is opgericht op initiatief van Dominic Schrijer bij zijn afscheid als bestuurder van de deelgemeente Charlois. Met giften van tal van organisaties stimuleert de stichting bewonersactiviteiten op Zuid door kleine subsidies van maximaal 500 euro per activiteit beschikbaar te stellen. Uniek aan de stichting is dat een aanvraag snel - binnen 14 dagen - per e-mail kan worden afgehandeld.

Aanvragen moeten gericht zijn op de verbetering van het eigen woon- en leefklimaat. Verder moeten buren en andere wijkbewoners van de gesubsidieerde activiteiten kunnen profiteren. De stichting heeft reeds enkele aanvragen gehonoreerd, zoals die van de Culturele Commissie Heijplaat voor het organiseren van activiteiten rondom Koninginnedag 2007.

Geen bureaucratische rimram
Hoewel er veel plannen zijn om Zuid te verbeteren, is er volgens Schrijer toch ruimte voor dit nieuwe initiatief: "Met het Pact op Zuid komt er wel geld vrij, maar uiteraard moet je netjes verantwoorden waar je al dat geld aan besteedt. Met Hart voor Zuid is die verantwoording eenvoudiger en wordt snel en doortastend te werk gegaan." De snelheid helpt volgens Schrijer ook bewoners actief betrokken te houden. "Leuke ideeën die gemakkelijk te realiseren zijn, moet je niet onnodig belasten met allerlei ingewikkelde bureaucratische rimram. Anders ontneem je mensen de zin om met een idee te komen. Nee, bij Hart voor Zuid is snelheid en eenvoud gegarandeerd. En dat komt de initiatieven van bewoners ten goede." De aanpak past volgens Schrijer goed bij de ideeën van minister Vogelaar om achterstandswijken in Nederland aan te pakken: geen ambtelijke ideeën die niet landen, maar initiatieven vanuit de bewoners zelf.

Het geld dat de Stichting Hart voor Zuid beheert is onder meer bijeengebracht door de drie deelgemeenten, de woningbouwcorporaties en een aantal bedrijven op Rotterdam-Zuid.

noot voor de redactie/