Staatssecretaris Albayrak bezoekt jubilerend Exodushuis

28.06.2007 / 09:34 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Stichting exodus nederland

Stichting exodus nederland

Op 29 juni 2007 spreekt staatsecretaris van justitie N. Albayrak gasten en medewerkers van het Leidse Exodushuis toe ter gelegenheid van de heropening van het pand, na een intensieve verbouwing. Tevens is het vijf jaar geleden dat het Exodushuis voor het eerst haar deuren opende. Deze feestelijkheden zijn reden voor een bijeenkomst waarbij tevens de bisschop van Rotterdam mgr. van Luijn en bestuursvoorzitter van Exodus Jan Eerbeek het woord voeren. De Leidse wethouder Gerda van den Berg (PvdA) onthult samen met Exodusbewoners een spraakmakend kunstproject dat door het Kunst Uitschot Team vervaardigt werd en de naam de Versmelting draagt. De officiële heropening van het pand wordt verricht door justitiepastor Wim Timmer en bisschop van Luyn.

Directeur Rien Timmer van Stichting Exodus Nederland is blij met de komst van de staatssecretaris. Het beleid van het nieuwe kabinet lijkt tot nu toe gunstig voor nazorgorganisaties als Exodus. Onlangs is bekend geworden dat de staatsecretaris op de justitiebegroting 2007 5 miljoen euro extra beschikbaar stelt voor de nazorg aan ex-gedetineerden. -De discussie over wie verantwoordelijk is voor de begeleiding van ex-gedetineerden sleept zich al vele jaren voort, en heeft in die tijd jaarlijks tot tal van amendementen, moties en debatten geleid-, aldus Timmer. Overigens betekent de beleidswijziging niet dat de begeleiding van ex-gedetineerden voortaan door het Rijk betaald wordt. Als ex-gedetineerden na hun straftijd, dus zonder zgn. justitiële titel voor hulp aankloppen is daarvoor geen financiering. Timmer:
-Het is te hopen dat gemeenten deze stap van Albayrak zullen aangrijpen om nu ook hún verantwoordelijkheid te nemen en in die gevallen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning de begeleiding gaan betalen-.