Gemeente Hoogeveen

29 juni 2007
Afzender: Burgemeester
Ook disco, bowling en andere voorzieningen
Krijco en Kiri krijgen vergunning voor een speelautomatenhal in Hoogeveen Uit veertien aanvragen zijn Krijco Hoogeveen B.V en Kiri Automaten B.V. geselecteerd voor een vergunning voor een speelautomatenhal. Dat heeft burgemeester Willem Urlings op 25 juni 2007 besloten. De burgemeester heeft zich laten adviseren door een speciale commissie onder voorzitterschap van dhr. Wijnhout Punt.

Krijco is van plan een veelomvattende uitgaansgelegenheid te realiseren aan het Mauritsplein. Naast de speelautomatenhal is een evenementenhal, een discotheek, een restaurant, een bioscoop en een parkeerkelder gepland. Kiri wil in de Tamboerpassage naast een speelautomatenhal een bowlingbaan exploiteren. Ook zijn voorzieningen gepland voor darten, airhockey, snooker, poolen en behendigheidsspelen.

Flinke impuls

Beide aanvragers hebben volgens burgemeester Willem Urlings uitstekende plannen laten zien. âDe plannen voldoen aan de belangrijkste criteria: aanvullende voorzieningen en gokverslavingszorg. Zowel Krijco als Kiri zorgen voor een flinke impuls voor het uitgaan in Hoogeveen door behalve speelautomaten meer te bieden. Veel jongeren zullen vooral blij zijn met de discotheek. En beide ondernemers nemen extra maatregelen om gokverslaving en overlast te voorkomen. De gemeenteraad heeft dit punt als harde eis gesteld.â

Criteria

De overige criteria die gelden voor de vergunningverlening zijn positieve uitstraling van het gebouw, parkeermogelijkheden, afstand woningen, veiligheid in en om het gebouw, positieve uitstraling op Hoogeveen, gevarieerd spelaanbod, herkenning en preventie van gokverslaving, en toezicht op automaten. Ook leeftijdsgrenzen is een criterium. De ruimtes met speelautomaten zullen toegankelijk zijn voor personen vanaf 21 jaar.

Voorgeschiedenis

In juli 2002 brandde de Mauritshof af. Krijco presenteerde als nieuwe eigenaar samen met een aantal Hoogeveense ondernemers in maart 2004 een plan voor een uitgaanscentrum inclusief speelautomatenhal. Deze hal zou nodig zijn om het uitgaanscentrum rendabel te maken. De gemeenteraad besloot in september 2006 twee speelautomatenhallen in het centrum mogelijk te maken.

Gedegen voorbereiding

De commissie Punt heeft een advies opgesteld na een voorbereiding van drie maanden. In die periode hebben na een eerste selectieronde vijf aanvragers zich gepresenteerd en heeft de commissie drie bestaande speelhallen bezocht.

Bezwaarmogelijkheden

Gisteravond heeft de burgemeester de gemeenteraad geïnformeerd. Sinds vanmorgen zijn de aanvragers op de hoogte. Na vandaag krijgt iedere aanvrager nader bericht van het besluit met de argumenten daarbij. Vervolgens hebben de aanvragers en andere belanghebbenden zes weken de tijd om bezwaar te maken. Komen er geen bezwaren binnen, dan is het besluit na die periode onherroepelijk. Krijco en Kiri gaan eerst een procedure in voor een bouwvergunning en wijziging bestemmingsplan voordat de bouw kan starten.
Op www.hoogeveen.nl/speelautomatenhallen is meer informatie te vinden.