Provincie Limburg

Persberichten

Krachtige steun in Euregio voor komst Europees Technologie Instituut naar regio Aken
De Euregio Maas Rijn (EMR) geeft krachtige steun aan het streven om het Europees Technologie Instituut (ETI) naar de regio Aken te halen. De steun voor de kandidatuur van Aken als vestigingsplaats van het ETI is deze week tijdens een vergadering in Chateau Neercanne uitgesproken door Commissaris van de Koningin L. Frissen van de Provincie Limburg, Gouverneur S. Stevaert van Belgisch Limburg, Gouverneur M. Foret van Luik, Minister-President K.H. Lambertz van de Duitstalige Gemeenschap van België en Regeringspresident H.P. Lindlar, Regierungspräsident van de Bezirksregierung Köln. Gouverneur Frissen zal als voorzitter van de EMR dit standpunt in een brief overbrengen aan de Europese Commissie in Brussel.

De driehoek Eindhoven, Leuven, Aken, met daarin ook de steden Maastricht en Luik, is een grensoverschrijdend, geografisch samenhangend gebied met een grote dichtheid van hightech kennisinstellingen en -bedrijven. Dankzij de nauwe samenwerking van politiek, kennisinstellingen en bedrijfsleven staat dit zogeheten ELAt-gebied op Europese schaal bekend om zijn uitstekende grensoverschrijdende onderwijs-, onderzoeks- en innovatiemogelijkheden.

In dat licht bezien probeert de regio Aken nu - in een gemeenschappelijk initiatief met dezelfde politiek, kennisinstellingen en bedrijven zichzelf neer te zetten als een uitermate geschikte locatie voor het governing board van het ETI. De doelstelling van het instituut is grensoverschrijdend op hoog wetenschappelijk niveau te werken aan voor Europa belangrijke technologische onderzoekthemas.

Ook de minister-president van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen, J. Rüttgers, heeft onlangs in een persoonlijk gesprek met J. Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, kenbaar gemaakt dat de grensoverschrijdende kennisregio Aken een uitstekende locatie voor het ETI is. Voorts beschikt de regio Aken ook over officiële steunbetuigingen van de steden/regios Eindhoven, Maastricht, de Duitstalige gemeenschap in België, de universiteiten Tu/Eindhoven, Luik en RWTH Aachen en de bedrijven Ford, Siemens en Microsoft. Daarnaast heeft de Provincie Limburg adhesiebetuigingen vanuit Leuven (Universiteit) en DSM ontvangen.


29-6-2007 09:13