Wageningen Universiteit

29 jun 2007

Een vleeskip groeit beter van pap dan van droogvoer. En zijn maag ontwikkelt zich beter als hij in de eerste weken van zijn leven grof voedsel krijgt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van de Vietnamees Mai Anh Khoa aan Wageningen Universiteit.

Khoa stelde vast dat de groei en ontwikkeling van het maag-darmkanaal van vleeskuikens verbetert als de veehouder zijn kippen uitgekiend voer geeft. Zowel in de startfase - de eerste drie weken - als in de daaropvolgende groeifase valt winst te behalen, zegt hij.

De onderzoeker bekeek onder meer de ontwikkeling van het maag-darmkanaal van de vleeskuikens, en de voederconversie. Conclusie: het magensysteem van de kip is erbij gebaat als het dier in de eerste paar weken grof gemalen nat voer krijgt. En wat voor de ontwikkeling van de kippenmaag beter is, blijkt ook goed te zijn voor de portemonnee van de kuikenhouder. De omzetting van voer in vlees is juist beter als de kip voer krijgt dat grof gemalen is en vermengd met water.

Khoa zegt dat zijn bevindingen ook toegepast zouden kunnen worden in zijn eigen land, al hebben boeren die een paar kippen houden er niet veel aan. Er is een geautomatiseerd voersysteem nodig om nat voer te kunnen geven aan de vleeskuikens. Bovendien is het in tropische omstandigheden ook belangrijk om te zorgen dat het voer vrij blijft van ziekteverwekkers en bederf.

Mai Anh Khoa promoveerde op 22 juni bij prof. Martin Verstegen, hoogleraar Diervoeding.
Jan Braakman

Bovenstaand bericht is geproduceerd door de redactie van Resource, het weekblad voor Wageningen Universiteit en Researchcentrum. Het wordt u aangeboden door de afdeling Corporate Communicatie. Meer informatie bij Pers- en wetenschapsvoorlichting van Wageningen UR, e-mail: pers.communicatie@wur of bij de redactie van Resource, e-mail: resource@cereales.nl. Zie archief (inclusief Wb-artikelen) op http://www.resource-online.nl.