Vilans

bestuurders voor dementerenden

Te weinig inzet van bestuurders voor dementerenden

29 juni 2007 - Mensen met dementie zijn gebaat bij goed georganiseerde ketenzorg. Nu ontbreekt nog vaak de inzet van regionale bestuurders om de samenwerking en financiering die nodig is voor ketenzorg, te realiseren. Dit blijkt uit de evaluatie van het Landelijk Dementieprogramma (LDP) dat ZonMw aan het ministerie van VWS heeft aangeboden. Het LDP maakt deel uit van Zorg voor Beter en wordt uitgevoerd door Vilans in samenwerking met Alzheimer Nederland en het CBO.

In de twee jaar dat het LDP nu loopt, zijn in heel Nederland initiatieven genomen om op regionaal niveau te gaan samenwerken om betere dementiezorg te kunnen bieden. Daartoe zijn speciale teams gevormd. Deze teams hebben zich laten leiden door de wensen en behoeften van dementerenden en hun naasten. Een aantal voorbeelden van wat er is bereikt: speciale informatiepunten, dagopvang voor dementerenden, communicatietrainingen voor hulpverleners en het aanstellen van een zogenoemde casemanager: één centraal contactpersoon die de dementerende en diens mantelzorger helpt met het vinden van de juiste zorg tijdens het ziekteproces.

Bestuurlijke inzet nog schaars
Om deze succesvolle initiatieven in stand te houden, is het nodig dat ze worden ingebed in de zorgketen. Bij de zorg voor mensen met dementie zijn veel afzonderlijke zorginstanties betrokken: maatschappelijk werk, welzijnswerk, huisarts, thuiszorg, verpleeg- en verzorghuizen, ggz-organisaties. Cliënten doorlopen vaak veel van deze zorginstanties. Als deze zorg goed georganiseerd en op elkaar is afgestemd, heet dit ketenzorg. Uit de evaluatie blijkt dat er nog niet voldoende bestuurlijk draagvlak is voor goed op elkaar afgestemde zorg die tegemoet komt aan de behoefte van de cliënt. Vraaggestuuurde ketenzorg voor dementerenden zou onderdeel moeten zijn van de reguliere bedrijfsvoering van betrokken zorgorganisaties. Succesvolle voorbeelden van het LDP laten zien dat de inzet van samenwerkende bestuurders in combinatie met ondersteuning van verzekeraars, provincies en gemeenten, de sleutel zijn tot goede dementie-ketenzorg. De vraag van de mensen met dementie en hun familie is hier het uitgangspunt.

Noodzaak
De noodzaak voor goede zorg voor mensen met dementie is groot. Het aantal dementiepatiënten neemt de komende jaren fors toe. Nu zijn er bijna 200.000 mensen met dementie in Nederland, naar schatting van TNO zullen dat er over 20 jaar meer dan 300.000 zijn. Er komen dus jaarlijks duizenden mensen met dementie bij, terwijl de beroepsbevolking afneemt. Door nu de ketenzorg goed te organiseren, zullen instellingen de zorgvraag straks beter aankunnen.

Zorg voor Beter
Het Landelijk Dementieprogramma is een onderdeel van Zorg voor Beter. Zorg voor Beter stimuleert organisaties in de langdurende zorg te werken aan innovatie en verbetering van de kwaliteit van zorg. Om iedereen nu én in de toekomst goede zorg te kunnen garanderen. Met een methodische aanpak, goede voorbeelden en advies van experts staat leren van elkaar centraal. Themas die Zorg voor Beter aanpakt, zijn bijvoorbeeld: valpreventie, medicatieveiligheid, dementie, gedragsproblemen en eten en drinken. Zorg voor Beter is een initiatief van het ministerie van VWS. Vilans voert uit en ZonMw heeft de regie. Meer informatie is te vinden op www.dementieprogramma.nl en www.zorgvoorbeter.nl