Gemeente Breda

Breda bestrijdt klimaatverandering

Breda bindt samen met inwoners, bedrijven en instellingen de strijd aan tegen klimaatverandering. Dat is één van de hoofdaandachtspunten uit het Milieuverslag 2006 dat het college heeft vastgesteld. In dit verslag zijn voor 2010 doelen geformuleerd voor alle milieuthemas. Uit het verslag blijkt ook dat Breda goed op weg is om deze doelen te bereiken.

Het milieuverslag belicht de activiteiten uit het milieuprogramma 2006. Alle thema's van de Milieuvisie 2015 komen aan bod: afval, bodem, energie, externe veiligheid, geluid, geur, lucht, natuur en water. Bij elk thema zijn meetbare doelstellingen geformuleerd, die de gemeente regelmatig aanscherpt.

Gemeentelijke projecten

Wat energieverbruik betreft ligt de nadruk op duurzaam inkopen, schoner gemeentelijk wagenpark en energiebeheer in gemeentelijke gebouwen. Belangrijk is ook de deelname aan het Europese project Multiplying Sustainable Energy Communities (MUSEC). MUSEC betekent "vermenigvuldigen van duurzame energiegemeenschappen". Hieraan werken behalve Breda ook steden uit Denemarken, Duitsland, Italië en Bulgarije mee. De steden wisselen voorbeelden van energieprojecten uit.

Afval

Uit het milieuverslag blijkt dat het hergebruik van huishoudelijk afval in 2006 al op de streefwaarde van 2010 ligt. Ook is de tevredenheid van de gebruikers van de afvalvoorzieningen hoog. Een deel van de vuilniswagens is bovendien voorzien van roetfilters, wat beter is voor de luchtkwaliteit.

Nieuw klimaatprogramma

Breda is in 2006 voorbereidingen begonnen voor een nieuw klimaatprogramma waarin inwoners, bedrijven en instellingen een belangrijke rol krijgen. Voor het uitwisselen van lokale ervaringen is de Energieraad opgericht. Dit samenwerkingsverband van Bredase organisaties en gemeente op het gebied van klimaat en energie heeft besloten mee te doen aan "Energietransitie gebouwde omgeving" met als meest opvallende ambitie woningen tot 80% minder fossiele brandstof te laten gebruiken.

Besparingsmaatregelen voor particulieren

Het Energieteam heeft Bredanaars laten zien wat ze zelf kunnen doen aan het klimaatprobleem. Bijna 700 huishoudens hebben adviezen gekregen over eenvoudige besparingsmaatregelen. Hiervan krijgen BredaPas-houders tot 56 Euro de kosten vergoed. Ook konden zij in 2006 gratis spaarlampen aanvragen via de bijzondere bijstand. Het provinciaal Bespaarloket, dat woningeigenaren gratis adviseert over isolerende ramen, zonneboilers en dakisolatie, is actief onder de aandacht gebracht.

Milieumonitor

Breda werkt op een integrale manier aan een duurzame leefomgeving waarbij gemeentelijke onderdelen samenwerken en externe partners worden betrokken. De milieuthema's leveren ieder een bijdrage aan het behalen van de doelen. De milieumonitor in het verslag volgt de voortgang en geeft per thema de stand van zaken weer. Weliswaar is dit het eerste jaar van de nieuwe monitoring, maar voorzichtig kan al wel de conclusie worden getrokken dat Breda op de goede weg is.

Breda, 29 juni 2007