Gemeente Enschede

Uitstallingen plaatsen mag zonder vergunning

Op 1 juli 2007 laat gemeente Enschede een nieuw uitstallingenbeleid in werking treden. Vanaf die datum mogen ondernemers uitstallingen vergunningvrij in de openbare ruimte plaatsen. Daarvoor gelden wel een paar voorwaarden waar iedereen aan moet voldoen. Een uitstalling moet aan de gevel van het pand geplaatst staan en mag maximaal één meter uitsteken, de uitstalling mag een hoogte hebben van niet meer dan twee meter en een uitstalling mag alleen tijdens winkelopeningstijden op de weg geplaatst worden.

Een uitstalling is een los voorwerp dat geplaatst is voor een pand in de openbare ruimte. De uitstalling moet een relatie hebben met de handel van de in het pand gevestigde onderneming. Voorbeelden van uitstallingen zijn losse reclameborden, kledingrekken en bloembakken. Naast eerder genoemde voorwaarden is er nog een aantal uitgangspunten waarmee ondernemers rekening dienen te houden. Als zij de uitstalling op de weg plaatsen, moet er tenminste een doorgang van vier meter zijn voor de toegang van hulpdiensten. Als de uitstalling op het trottoir of in een voetgangersgebied staat, moet er voor voetgangers een minimale doorgang van anderhalve meter zijn. De onderneming moet altijd goed toegankelijk zijn voor minder valide mensen en tenslotte geldt voor een uitstalling in (overdekte) winkelcentra wat hierover in de bouw- en gebruiksvergunning en/of in de bouwverordening is bepaald.

Doel van bovengenoemde regels is het voorkomen van wildgroei van uitstallingen. De gemeente houdt rekening met een gewenningsperiode van een maand. Na deze periode treedt de gemeente handhavend op tegen overtreders.

29 juni 2007