Stichting Natuur en Milieu

28 juni 2007 - Vandaag hebben de ministers van VROM en EZ in een brief aan de Tweede Kamer laten weten geen mogelijkheid te zien om de enorme emissies van nieuwe kolencentrales tegen te houden. Stichting Natuur en Milieu is verbijsterd dat de ministers in hun brief niet eens de discussie aangaan of deze kolencentrales er wel moeten komen. 'Met de komst van vijf nieuwe kolencentrales zal de overheid haar klimaatdoelen nooit meer halen,' zegt Mirjam de Rijk, algemeen directeur van Natuur en Milieu.

Volgens plannen van EnergieNed komen er vijf nieuwe kolencentrales en een gascentrale die samen 28 megaton CO per jaar gaan uitstoten, waarvan maar 9 ton in 2020 ondergronds opgeslagen kan worden. De CO -uitstoot in Nederland groeit hierdoor met 19 megaton. Dat komt overeen met de uitstoot van alle auto's en vrachtwagens in Nederland.

Het Kabinet wijst het nieuwe CO -handelssysteem aan als oplossing om haar doelen toch te halen. Ze verwacht dat de eigenaren van de nieuwe centrales rekening zullen houden met de hogere CO prijs die door het nieuwe handelssysteem zal ontstaan. Dit werkt alleen als de emissieplafonds laag genoeg zijn.
Door de enorme toename van CO uitstoot wordt dat voor het Kabinet vrijwel onmogelijk. Andere economische sectoren zullen hun CO uitstoot dan zo fors moeten terugbrengen dat zij grote pressie op de politiek zullen uitoefenen om meer CO rechten uit te delen.

'In feite concluderen de ministers in hun brief dat ze de noodrem in deze op hol geslagen trein niet kunnen vinden. En dat de juiste instrumenten om hun CO doelstellingen te halen, ontbreken,' aldus Mirjam de Rijk. Natuur en Milieu vindt dat het Kabinet nu al moet aangeven welke maatregelen het gaat nemen als het handelssysteem faalt.

Volgens Natuur en Milieu zijn nieuwe kolencentrales alleen acceptabel als ze niet meer CO produceren dan de schoonste gascentrales. Concreet betekent dit dat de CO ondergronds opgeslagen moet worden. Op dit moment is echter nog niet bewezen dat grootschalige CO opslag technisch mogelijk is.

Publicatiedatum: 29-06-2007