Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

De Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 der Staten-Generaal 2509 LV Den Haag Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1 A Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA S GRAVENHAGE Fax (070) 333 40 33 www.szw.nl 2513AA1XA

Ons kenmerk AV/CAM/2007/22794 Datum 28 juni 2007

Onderwerp Participatietop

Op 27 juni jl. heeft het kabinet overleg gevoerd met de Stichting van de Arbeid en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) over bevordering van de arbeidsparticipatie. Met deze brief breng ik u op de hoogte van de belangrijkste uitkomsten van deze zogenoemde Participatietop.

Het is zowel om economische als om sociale redenen van het grootste belang dat door alle betrokkenen volop wordt ingezet op een substantiële verhoging van de arbeidsparticipatie. Demografische ontwikkelingen leiden immers tot een smallere basis voor economische groei, spanningen op de arbeidsmarkt en een toenemend beroep op publieke voorzieningen. Handhaving van ons welvaartsniveau met goede, betaalbare voorzieningen is alleen te realiseren met meer mensen aan het werk. Tegelijkertijd biedt arbeidsparticipatie voor ieder individu de mogelijkheid tot economische zelfstandigheid, ontplooiing, integratie en ontwikkeling.

In het middellangetermijnadvies van de Sociaal-Economische Raad wordt gestreefd naar een participatiegraad van 80% in 2040. Aangezien vanaf 2016 het arbeidsaanbod niet of nauwelijks meer groeit, betekent dit de facto een participatiegraad van 80% in 2016. In het Beleidsprogramma heeft het kabinet deze doelstelling overgenomen, met de ambitie om in deze kabinetsperiode een belangrijke stap in die richting te zetten.

Samen met het reeds door het kabinet en de VNG afgesloten bestuurlijk akkoord over participatiebevordering, vormt de bijgevoegde tripartiete beleidsinzet een belangrijke basis voor de inzet in de komende jaren. Uit dit document blijkt dat de urgentie, analyse en uitdagingen door kabinet en Stichting van de Arbeid worden gedeeld. Er zal door kabinet en sociale partners ­ ieder vanuit de eigen verantwoordelijkheid - volop worden ingezet op vergroting van het effectieve aanbod, versterking van het aanpassingsvermogen van de arbeidsmarkt en het creëren van kansen voor kwetsbare groepen.

Ons kenmerk AV/CAM/2007/22794

Met de Stichting van de Arbeid is ook gesproken over de betekenis van het ontslagrecht voor het functioneren van de arbeidsmarkt. Gebleken is dat sociale partners onderling van mening verschillen en derhalve niet gezamenlijk met het kabinet tot een aanpassing van het ontslagrecht kunnen komen. Het kabinet heeft aangegeven zich hierover te zullen beraden.

Tot slot hebben het kabinet en de Stichting van de Arbeid afgesproken dat een aantal onderwerpen verder besproken zal worden:

· Effectievere regionale samenwerking (vergt meer tijd en betrokkenheid andere actoren);
· Effectiviteit Wet aanpassing arbeidsduur (eerst nader onderzoek);
· Allochtone jongeren (nu eerst kabinetsreactie op SER-advies "Niet de afkomst maar de toekomst");

· Notitie van het kabinet over zelfstandig ondernemerschap en toegang ondernemersfaciliteiten;

· Arbeid en zorg, scholing, vergroting deeltijdbaan, doorstroom van vrouwen naar hogere functies zijn voorbeelden van thema's die zullen worden meegenomen in de op te richten Taskforce DeeltijdPlus (TDP);

· Invulling van de beschikbare 1,2 miljard euro voor lastenverlichting;
· Invulling van het project "Iedereen doet mee";

· De Stichting van de Arbeid en de VNG zullen worden geconsulteerd voordat de kabinetsreactie over de markt voor persoonlijke dienstverlening naar de Kamer wordt gestuurd;

· De verdere vormgeving van de kinderopvang;

· De vorm en inhoud van maatschappelijke stages;

· De (uitbreiding van de) levensloopregeling;

· De problematiek van participatiemogelijkheden voor personen voor welke weinig of geen perspectief bestaat op doorstroming naar een reguliere baan in de arbeidsmarkt.

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(J.P.H. Donner)