Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

logoocw

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer

der Staten - Generaal

Postbus 20018

2500 EA Den Haag

Den Haag Ons kenmerk Uw brief van 28 juni 2007 DE/07/23191 07-OCW-B-25

Onderwerp
Emancipatienota

In uw brief van 24 mei jl. heeft u mij verzocht om verzending van de in het Coalitieakkoord aangekondigde Emancipatienota en de kabinetsreactie op de eindrapportage van de VCE te vervroegen. U reageert hiermee op mijn brief van 3 april jl., waarin ik u meldde verzending van deze nota (en daarmee de reactie op de rapportage van de VCE) te voorzien rond Prinsjesdag.

Graag licht ik u toe waarom verzending rond Prinsjesdag in de rede ligt. De Emancipatienota betreft een kabinetbrede nota. De periode tot 15 juli gebruik ik om met de departementen goede afspraken te maken over de inhoud van de Emancipatienota. Daarnaast maakt de Visitatie Commissie Emancipatie (VCE) op mijn verzoek nog een ronde langs de bewindspersonen. De VCE blikt in deze gesprekken kort terug op de opbrengsten van haar visitatie, maar kijkt vooral met de bewindspersonen naar de toekomst en geeft tijdens deze gesprekken nuttige suggesties voor de invulling van het emancipatiebeleid bij de departementen. De uitkomsten van deze gesprekken vormen uiteraard mede de input van de Emancipatienota. Omdat ik het belangrijk vind om de kabinetsvisie op emancipatie nog een keer breed bij het veld te toetsen, organiseer ik eind juni of begin juli nog een consultatie van maatschappelijke organisaties.

De opbrengsten van de verschillende gespreksrondes zullen tijdens de zomerperiode worden verwerkt in de Emancipatienota. Direct na het zomerreces zal ik de nota voor besluitvorming het traject richting Ministerraad in laten gaan. Omdat ik het van belang vind dat emancipatie ook buiten de begroting om aparte aandacht krijgt, heb ik het voornemen om de Emancipatienota uiterlijk 2 weken na Prinsjesdag aan u toe te sturen.

Ik hoop u hiermee voldoende geïnformeerd te hebben.

De minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

dr. Ronald H.A. Plasterk

Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Rijnstraat 50, Postbus 16375, 2500 BJ Den Haag T +31-70-412 3456 F +31-70-412 3450 W www.minocw.nl