Milieudienst Rijnmond

Nieuwe kolencentrale E.ON past binnen de milieuvoorschriften

29.06.2007

Energiebedrijf E.ON heeft, namens de provincie Zuid-Holland, goedkeuring van DCMR Milieudienst Rijnmond, om een nieuwe kolencentrale te bouwen op de Maasvlakte. Dit staat in de ontwerpbeschikking die E.ON deze week heeft ontvangen. De nieuwe centrale moet wel aan strenge milieueisen voldoen. De komende zes weken hebben belanghebbenden de tijd om bedenkingen op de ontwerpbeschikking in te dienen. Dit kan bij de DCMR Milieudienst Rijnmond.

In de ontwerpbeschikking staan voorschriften voor de milieuprestaties. Deze voorschriften zijn vorig jaar door de provincie Zuid-Holland vastgesteld, in overleg met het Ministerie van VROM. De strenge milieueisen maken het mogelijk dat de nieuwe kolencentrale past in de beperkte milieuruimte die in het Rijnmondgebied beschikbaar is.

De nieuwe kolencentrale van E.ON is een 1100 Megawatt poederkoolcentrale met een hoog energierendement van 46 procent. Hoewel de provincie formeel geen eisen kan stellen aan de CO2-uitstoot van de nieuwe centrale heeft E.ON in de aanvraag aangegeven de nieuwe centrale capture ready te bouwen. Dit betekent dat de centrale is voorbereid op CO2 afvang. Afgevangen CO2 kan gebruikt worden in de tuinbouw, bij gas- en oliewinning of ondergronds worden opgeslagen. Hiermee wordt de uitstoot van CO2 in het Rijnmondgebied beperkt. De provincie Zuid-Holland vertrouwt er op dat in samenwerking met de partners in het Rotterdam Climate Initiative de centrale na ingebruikname -zodra dit ook technisch en economisch haalbaar is- wordt voorzien van deze technologie.

E.ON heeft aangegeven de komende jaren fors te investeren in de ontwikkeling van technologie om dit mogelijk te maken. Bij de bestaande centrale van E.ON op de Maasvlakte wordt eind van dit jaar, in samenwerking met TNO, met de bouw van een proefinstallatie gestart. Hiermee kan op industriele schaal worden geexperimenteerd met technieken om CO2 af te vangen.