VVD


29-6-2007

Verbijstering over plannen Cramer

Gisteren werd bekend dat minister Cramer (VROM) akkoord gaat met het bijbouwen van 4 extra kolencentrales.

De Nederlandse energiebedrijven hebben aangegeven deze centrales te willen bijbouwen om zo aan de energiebehoefte te kunnen blijven voldoen.

Helma Neppérus, woordvoerder Milieu bij de VVD-fractie, reageert geschokt. "Van een minister die pleit voor vermindering van de CO2-uitstoot is dit niet te begrijpen. De bouw van zulke centrales is een verzekering voor een nog jarenlange hoge uitstoot van CO2". Dat valt niet te rijmen met de plannen van dit kabinet om in 2020 de CO2-uitstoot met 30% te hebben verminderd ten opzichte van de uitstoot in 1990. Dat betekent immers een reductie van 2% per jaar. De bouw van nieuwe kolencentrales strookt hier in het geheel niet mee. In haar brief aan de Kamer schrijft minister Cramer dat ze van plan is om de CO2 bij die centrales op te slaan. "Met een tijdelijke opslag schuif je het probleem van de CO2 alleen maar voor je uit", aldus Neppérus. "CO2 opslaan is het probleem wegstoppen in de grond, maar het probleem zelf blijft wel bestaan".
Neppérus vindt het niet te begrijpen dat dit kabinet, dat koploper wil zijn in Europa met de reductie van CO2-uitstoot, wèl kolencentrales wil, maar geen schone kernenergiecentrales. Wèl een verbod op de gloeilamp, maar geen oog voor een van de grootste bronnen van CO2-uitstoot: kolencentrales.