Gemeente Tilburg

29-6-2007
Beheer en toezicht fietsenstalling NS
Proefperiode van 9 juli 2007 tot 1 januari 2008

De gemeente gaat van 9 juli 2007 tot 1 januari 2008 beheer en toezicht invoeren bij de fietsenstalling op het NS station. In het voorjaar van 2006 is de onbewaakte fietsenstalling op het station uitgebreid naar 1800 stallingsplaatsen. Deze uitbreiding heeft echter niet het gewenste resultaat opgeleverd. In de week voordat het beheer wordt ingevoerd, wordt het terrein bij de fietsenstalling grondig schoongemaakt.

Inzet beheerders
Tijdens de proefperiode beheren twee toezichthouders de fietsenstalling op werkdagen tussen 06.00 en 10.00 uur en tussen 15.00 en 19.00 uur. De toezichthouders verwijzen fietsers naar vrije stallingruimte, verplaatsen fietsen die niet netjes in de rekken staan en ruimen foutgestalde fietsen. Daarnaast gaan de toezichthouders nog bruikbare fietsen die een lange tijd niet gebruikt zijn, zogenaamde weesfietsen, en fietswrakken markeren. Als deze fietsen niet binnen de daarvoor geldende termijn zijn opgehaald, worden ze alsnog geruimd. Voor een weesfiets is dit een periode van vier weken. Voor een fietswrak geldt één week.

Wethouder Els Aarts (verkeer): "Een prachtige uitbreiding van de fietsenstalling geeft nog geen garantie dat het gebied er goed onderhouden bij ligt. We willen verdere verrommeling natuurlijk voorkomen. Daarom zetten we extra in om deze beeldbepalende fietsparkeerplaats te onderhouden. Het ligt aan de entree van de stad voor een grote groep mensen, laten we dan ook zorgen dat het er netjes bij ligt."

Proefperiode
Het beheer en toezicht loopt voorlopig voor een periode van een half jaar. In december 2007 wordt de toepassing van deze werkwijze geëvalueerd. Hierna wordt bekeken of ook in de periode 2008 - 2009 beheer en toezicht wordt ingezet bij de fietsenstalling op het station.

Fietsendepot
Geruimde fietsen worden naar het fietsendepot in de Telegraafstraat gebracht. Fietsers kunnen hun verwijderde rijwiel hier ophalen van maandag tot en met vrijdag van 17.00 tot 18.30 uur.