Bosma over onvoldoende veiligheid in het onderwijs, de amusementsindustrie en in de zorgsector

Antwoorden op kamervragen van Agema en Bosma over onvoldoende veiligheid in het onderwijs, de amusementsindustrie en in de zorgsector

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

MC-K-U-2774002

28 juni 2007

Antwoorden van minister Klink en mede namens de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Van Bijsterveldt-Vliegenthart, op Kamervragen van de Kamerleden Agema en Bosma over onvoldoende veiligheid in het onderwijs, de amusementsindustrie en in de zorgsector (2060716010).

Vraag 1
Bent u bekend met het bericht dat uit onderzoek blijkt dat in het onderwijs 87% en in de amusementsindustrie 82% van de respondenten te maken heeft met geweld, en dat in de zorgsector 69% en in het onderwijs 68% van de respondenten kampt met inbraken en diefstal?

Antwoord 1
Ja.

Vraag 2
Onderschrijft u de in dit onderzoek gepresenteerde cijfers? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2
Het onderzoek waaraan wordt gerefereerd, betreft een landelijk beveiligingsonderzoek. De gegevens zijn door de wijze waarop het onderzoek is ingericht niet representatief. Het onderzoek betreft een selectieve steekproef en is geïnitieerd door het beveiligingsbedrijf Securitas. Doelstelling van het onderzoek is om inzicht krijgen in de status van beveiliging bij grote Nederlandse organisaties (> 200 medewerkers). Getracht is te achterhalen hoe in ons land in verschillende segmenten de beveiliging binnen organisaties is geregeld en hoe organisaties omgaan met beveiliging en veiligheid. Securitas houdt zich bezig met beveiliging van woningen, openbare instellingen en bedrijven en wil met het onderzoek bereiken dat organisaties zich meer bewust worden van de rol die ze innemen op het gebied van veiligheid. Uiteindelijk gaat het erom dat organisaties minder gevoelig en kwetsbaar worden en dat de controle op veiligheid optimaal is.

Vraag 3
Wat gaat u ondernemen om deze onacceptabele percentages op korte termijn effectief naar beneden te brengen? Wat zijn uw streefwaarden?

Antwoord 3
De onderzochte organisaties in de verschillende segmenten zijn zelf verantwoordelijk voor de beveiliging van gebouwen, apparatuur en de mensen die er verblijven, wonen of werken. Securitas wil met het onderzoek de organisaties meer bewust maken van hun verantwoordelijkheden, wil met hen de dialoog aangaan en wil hen aanzetten tot meer beveiligingsmaatregelen. Ik vind het een goede zaak dat Securitas zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid oppakt en bij de verschillende sectoren aandacht vraagt voor een lange termijnvisie. Organisaties kunnen binnen een dergelijke lange-termijnvisie hun eigen streefwaarden formuleren.