over de armprothese van een asielzoeker

Antwoorden op kamervragen van De Wit over de armprothese van een asielzoeker

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport



De Voorzitter van de Tweede Kamer
der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA DEN HAAG

DZ-K-U-2775805

28 juni 2007

Antwoorden van minister Klink op kamervragen van het Kamerlid De Wit over de armprothese van een asielzoeker (2060713960).

Vraag 1
Klopt het bericht over de heer Mahmoud? 1)

Antwoord 1
Het klopt inderdaad dat de myo-electrische armprothese van betrokkene door de leverancier is terug genomen.

Vraag 2
Hoe is het mogelijk dat de heer Mahmoud nu al bijna vier jaar zonder armprothese leeft, terwijl er een speciale ziektekostenregeling is voor asielzoekers die onafhankelijk is van het al dan niet in het bezit zijn van een verblijfsvergunning?

Vraag 3
Is de verzekeraar op grond van de Ziektekostenregeling voor Asielzoekers niet gehouden de heer Mahmoud een prothese te verstrekken? Hoe beoordeelt u deze handelwijze van de verzekeraar? Gaat u de verzekeraar van de heer Mahmoud aanspreken op deze gang van zaken? Zo neen, waarom niet?

Antwoord 2 en 3
De Ziekenkostenregeling asielzoekers (ZRA) is qua verstrekkingen vergelijkbaar met het verzekerde pakket van iedere Nederlander. Betrokkene had - en heeft nog steeds - in het kader van de ZRA recht op een prothese. In 1999 is hem reeds in het kader van de ZRA een orthopedische armprothese verstrekt.

In 2003 is door de specialist in samenspraak met de leverancier bij de betrokkene een myo-electrische armprothese als proefopstelling geprobeerd. Hierbij is verzuimd vooraf een machtiging aan te vragen bij de ZRA. Toen de myo-electrische armprothese goed bleek te voldoen, is de machtiging alsnog aangevraagd. De aanvraag is echter afgewezen op grond van doelmatigheidsoverwegingen. De leverancier heeft vervolgens besloten de arm terug te nemen. Betrokkene beschikt nog steeds over een conventionele armprothese.

Betrokkene kan echter naar verwachting binnenkort alsnog beschikken over de een electrische armprothese. Navraag leert dat de betrokkene inmiddels van een nieuwe myo-electrische armprothese wordt voorzien op kosten van de fabrikant.


1) `Hoe Amjed zijn arm weer verloor', de Volkskrant, 24 april 2007