Gemeente Ede

nummer 138 / Ede, 29 juni 2007

Vacature officieel opengesteld voor kandidaten
Gemeenteraad stelt profielschets vast voor nieuwe burgemeester

De gemeenteraad van Ede heeft de profielschets voor de nieuwe burgemeester van Ede vastgesteld. De profielschets is tijdens de gemeenteraadsvergadering van 28 juni 2007 toegelicht door de fracties en vervolgens aangeboden aan de commissaris van de Koningin, de heer C. Cornielje. De vacature wordt van 4 juli tot en met 8 augustus 2007 opengesteld. Sollicitanten kunnen dan reageren.

Na het vertrek van burgemeester R. Robbertsen naar de provincie Utrecht is de procedure om te komen tot het invullen van de ontstane vacature gestart. Onderdeel daarvan is het opstellen van een profielschets: over welke kwaliteiten, eigenschappen en deskundigheid moet de nieuwe burgemeester beschikken. Allereerst hebben de Edese burgers de gelegenheid gekregen hun visie daarop te geven. De acht raadsfracties hebben deze reacties meegenomen bij hun eigen wensen en gedachten.

Vertrouwenscommissie
Bij de keuze voor geschikte, benoembare kandidaten zal de ingestelde vertrouwenscommissie vooral letten op integriteit, onafhankelijkheid, bindend vermogen en stressbestendigheid. Daarnaast is het belangrijk dat er een burgemeester komt die gaat voor de belangen van Ede. Iemand die zijn netwerk goed weet te benutten, visie en strategisch inzicht heeft en zich opstelt als een ervaren, krachtig, democratisch bestuurder. Maar ook een geëngageerde persoon, die daadwerkelijk betrokken is bij de Edese samenleving in al haar geledingen, een echt boegbeeld. Bovendien gemakkelijk benaderbaar.

Aanbeveling
Na het zien, horen en eventueel testen (assessment) van de kandidaten stelt de vertrouwenscommissie een conceptaanbeveling op van twee kandidaten, in voorkeursvolgorde, die voor de benoeming in aanmerking komen. Het is aan de gemeenteraad om de uiteindelijke voordracht vast te stellen, volgens planning op 15 november 2007. Benoeming van de nieuwe burgemeester is uiteindelijk voorbehouden aan de Kroon.
---