UVIT helpt ziekenhuizen aan goedkope pacemakers

29.06.2007 / 11:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Unive-vgz-iza-trias (uvit)

Unive-vgz-iza-trias (uvit)

Verzekeraarscombinatie UVIT gaat, samen met ziekenhuizen, pacemakers inkopen op de internationale markt. Op deze manier kan er landelijk ongeveer 18 miljoen euro worden bespaard. In principe kan ieder ziekenhuis daarvan mee profiteren. De gemiddelde prijs die een ziekenhuis voor een pacemaker betaalt, ligt namelijk zo'n 25% hoger dan bijvoorbeeld in Duitsland. Nu de markt voor, en de financiering van ziekenhuiszorg per 1 januari verder wordt vrijgegeven, zijn deze prijsverlagende inspanningen lonend.

Een individueel ziekenhuis heeft in de praktijk te weinig schaalgrootte en macht om lagere prijzen te kunnen bedingen. UVIT springt op de bres en neemt de organisatie van de inkoop op zich. De vrije keuze voor de cardioloog aan merken en soorten pacemakers en bijbehorende condities blijven hoe dan ook volledig overeind. Ook aan kwaliteitsgaranties wordt niet getornd.

De besparing die de gezamenlijke internationale inkoop oplevert, gaat grotendeels naar het ziekenhuis. Het staat het ziekenhuis vrij wat ze daarmee doet. De rest gebruikt UVIT om innovatie van de zorg te stimuleren en de stijgende zorgkosten enigszins te compenseren. Op dit moment is UVIT in overleg met een aantal ziekenhuizen om ze te informeren en hun bereidheid te toetsen om mee te doen aan het project. Bij deelname vanaf ongeveer tien middelgrote ziekenhuizen kunnen de inspanningen al rendabel zijn. Coppa Consultancy, specialist op het gebied van inkoop, logistiek en samenwerking tekent voor de regie en de uitvoering van het project.

Bij succes is deze vorm van inkoop ook toepasbaar op andere soorten van medische hulpmiddelen. Daarmee liggen er nog tientallen miljoenen aan mogelijke besparingen in het verschiet.


------------------ einde bericht ------------------

Meer informatie:
Erik Lelieveld
woordvoerder Univé-VGZ-IZA-Trias (UVIT)
tel: (024) 343 6882 / (06) 41903276
e-mail: erik.lelieveld@vgziza.nl

Paul Gelderman
manager Coppa Consultancy
tel. (026) 365 3394 / (06) 38820035
e-mail : paul.gelderman@coppa.nl