Gemeente Lelystad

Gemeente brengt maatschappelijk vastgoed in kaart

De gemeente Lelystad beschikt over een rijk en gevarieerd aanbod van maatschappelijke voorzieningen. Om het maatschappelijk vastgoed in kaart te brengen wil de gemeente zoveel mogelijk partijen die maatschappelijk actief zijn bij dit proces betrekken. Maatschappelijke instanties kunnen zich vast aanmelden voor de digitale nieuwsbrief hierover.

Nieuwsbrief

De gemeente wil twee producten opstellen: een visie op het maatschappelijk vastgoed en een bijbehorend meerjarenprogramma. De gemeente wil alle partijen die maatschappelijk actief zijn bij het proces betrekken. Ook voordat de gemeente haar beleid vaststelt. Daarom kunnen deze partijen zich opgeven voor het ontvangen van een Nieuwsbrief die de komende maanden een aantal keren zal informeren over stand van zaken en bekende resultaten.

* Aanmelden digitale nieuwsbrief Maatschappelijk Vastgoed

Voorzieningen

Er zijn in Lelystad wijkcentra, binnensportaccommodaties, culturele accommodaties, basisscholen, enzovoorts. In elke wijk van de gemeente zijn basisscholen, een gezondheidscentrum en een buurthuis aanwezig. De gemeente wil voor de toekomst beter zicht krijgen op de behoefte aan (nieuwe) accommodaties om al de voorzieningen te kunnen huisvesten.

Modernisering

Want de behoefte zal veranderen: de stad groeit, het aantal ouderen in de gemeente zal de komende tien jaar snel toenemen en veel accommodaties zijn straks dertig tot veertig jaar oud. Dat betekent dat huidige accommodaties moeten worden gemoderniseerd en er nieuwe accommodaties moeten worden bijgebouwd. Maar om welke voorzieningen en wat voor soort gebouwen gaat het, welke kwaliteitseisen willen we stellen, in welke wijken zouden ze moeten komen, hoeveel gaat het kosten?

Meerjarenprogramma

De visie van de gemeente moet beter inzicht geven in de voorzieningenbehoefte die er is, in de wijkvoorzieningen die we willen accommoderen (zoals de Marktplaatsen) en in de rol die de gemeente al dan niet op zich moet nemen.

Uitgangspunt

Het college neemt het huidige vastgestelde beleid voor de verschillende soorten voorzieningen als uitgangspunt. In het meerjarenprogramma wordt de toekomstige ruimtebehoefte vergeleken met de huidige voorraad. Daaruit volgt de zogenaamde Veranderopgave. De Veranderopgave geeft aan welke maatregelen moeten worden getroffen om vraag en aanbod in evenwicht te krijgen, welke investeringen dat grofweg vergt en welke prioriteiten daarbinnen kunnen worden gesteld.

Uitwerking

De visie en het meerjarenprogramma worden de komende maanden gemaakt. De gemeente werkt daarbij samen met vertegenwoordigers van verschillende instellingen die maatschappelijk activiteiten ontplooien op het vlak van ondermeer onderwijs, sport, welzijns- en vrijwilligerswerk.

---