Ministerie van Defensie

29-06-2007 11:44

MEDAILLE-UITREIKING OP NEDERLANDSE VETERANENDAG

Het Malieveld in Den Haag was eind van de ochtend het toneel van een ceremoniële medaille-uitreiking. In aanwezigheid van kroonprins Willem Alexander kregen meer dan tweehonderd militairen de herinneringsmedaille opgespeld. Enkelen ontvingen het âDraaginsigne Gewondenâ.

Luisteren
"Praat eens met een veteraan" is het thema van deze derde Veteranendag. "Waar het op aankomt is dat wij bereid zijn te luisteren" zei minister Van Middelkoop in zijn toespraak op het Malieveld. "Aandachtig en met respect". Volgens de minister klinkt door al die verhalen bovendien de stem van het recht, het verlangen naar veiligheid en vrede. "Daarvoor hebben veteranen gestreden, namens ons."

Erkenning en waardering
Van Middelkoop vindt het terecht dat de Nederlandse Veteranendag is aangemerkt als nationaal evenement. Uit de aanwezigheid van zoveel veteranen, familieleden en andere belangstellenden blijkt dat de Veteranendag niet meer valt weg te denken. Tachtig procent van de Nederlandse bevolking vindt dat erkenning, waardering en zorg voor terugkerende militairen en veteranen de hele samenleving aangaat, zo wijst een recent onderzoek van de Stichting 40-45 uit. "Uw verhaal wordt dus gehoord", aldus de bewindman. Van Middelkoop betrok bij de uitreiking ook de relaties van de uitgezonden militair. "Ik heb ook voor uw inzet veel waardering. Ook u heeft een verhaal te vertellen."

Eindhoven
Op hetzelfde moment stond in Eindhoven de Task Force Uruzgan (TFU-2) aangetreden. Zij ontvingen daar uit handen van plv. commandant landstrijdkrachten generaal-majoor Lex Oostendorp de herinneringsmedaille voor hun optreden in Afghanistan. Ook daar werden draaginsignes uitgereikt aan militairen die gewond raakten.

Plechtigheid Ridderzaal
De Nederlandse Veteranendag werd vanmorgen officieel geopend met een korte plechtigheid in de Ridderzaal. Minister-president Jan-Peter Balkenende zei dankbaar te zijn dat mensen waarden als democratie, rechtvaardigheid en solidariteit, ook ver van huis, lijfelijk willen verdedigen. Hij stond stil bij de recente ontwikkelingen in Afghanistan, waar in korte tijd drie Nederlandse militairen het leven verloren. "Zij gaven hun leven voor de vrijheid van anderen. We gedenken hen met het grootste respect en leven mee met hun nabestaanden", aldus de premier.

Gerelateerde links:
Toespraak Nederlandse Veteranendag