Provincie Zeeland

29-06-2007 - Alternatieve locatie voor natuurontwikkeling Westerschelde

Alternatieve locatie voor natuurontwikkeling Westerschelde

De alternatieven voor natuurontwikkeling in de Westerschelde, die door de Commissie Maljers zijn aangereikt, zijn de afgelopen maanden nader bekeken. De conclusies uit de aanvullende onderzoeken zijn nu bekend. In het kader van project Natuurpakket Westerschelde, heeft de Provincie Zeeland eind 2006 een onafhankelijke commissie van deskundigen gevraagd alternatieven te onderzoeken voor de aanleg van nieuwe estuariene natuur langs de Westerschelde. De alternatieven waar de commissie een positief oordeel over gaf of een vraagteken bij stelde, zijn de afgelopen maanden onderzocht. Het betrof aanvullende onderzoeken naar:


* opvullen van het vaarwater langs Hoofdplaat (demping vaargeul);
* uitbreiding van het Zwin waarbij geen landbouwgrond wordt betrokken;

* overcompensatie binnen het project Perkpolder als mogelijkheid;
* het in contact brengen van Braakman-Zuid met de Westerschelde.

Op basis van overleggen met experts en enkele aanvullende onderzoeken concludeert de Provincie Zeeland het volgende. Van de onderzochte alternatieven heeft één locatie voldoende potentie voor nadere uitwerking: de Perkpolder (buitendijks). Deze wordt in het traject van het Natuurpakket verder meegenomen.

Voor de maatregel 'demping vaargeul' wordt nader onderzoek gevraagd, waarbij gekeken wordt naar andere geulen langs de Westerschelde die perspectief kunnen bieden.

De 'uitbreiding van het Zwin' heeft in de tussentijd een vervolg gekregen. In de lopende MER-studie voor het natuurproject Het Zwin is het Nederlandse deel van de WillemLeopold-polder (bestaand natuurgebied) opgenomen.

Verder heeft de Gedeputeerde Staten van Zeeland op 26 juni 2007 besloten dat de plannen voor Braakman-Zuid, zoals in het rapport van de Commissie Maljers werd voorgesteld, niet uitgevoerd zullen worden.

Verdere traject

Over de invulling van het Natuurpakket Westerschelde is de laatste tijd met diverse partijen overlegd. Deze onderhandelingen zijn nog niet afgerond: de finale inhoudelijke invulling van het Natuurpakket wordt nog met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit afgestemd.

Op de website van de Provincie www.zeeland.nl/natuurpakket is de notitie 'Open einden van de Commissie Maljers' in te zien.

29 juni 2007, A. Slabbekoorn-Flohr, 0118-631857, 104/07