ozbprotest.nl: al meer dan een half miljoen brieven verstuurd

29.06.2007 / 12:56 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Amersfoort, 29 juni 2007

OZBPROTEST.NL: MEER DAN HALF MILJOEN PROTESTBRIEVEN VERSTUURD

Eigenwoningbezitters laten hun ongenoegen blijken.

Eén week na de start van de protestactie van Vereniging Eigen Huis tegen het vrijgeven van de OZB tarieven zijn al meer dan een half miljoen protestbrieven naar de fractievoorzitters van politieke partijen in de Tweede Kamer gestuurd. Met het sturen van de standaard protestbrief per e-mail roepen eigenwoningbezitters de leden van de Tweede Kamer op om niet in te stemmen met het kabinetsplan om de maximering van de OZB volgend jaar weer los te laten.

Als gemeenten volgend jaar de stijging van de OZB zelf kunnen bepalen, lopen mensen met een eigen huis de kans dat zij in de komende jaren een fors hogere OZB gaan betalen. Dankzij de maximering van de stijging bleef deze in 2007 beperkt tot 3,2%. In de periode 2002-2007 steeg het eigenarendeel van de OZB met 50%.

Op de website www.ozbprotest.nl staan ook reacties van politici. Fractievoorzitter Jacques Tichelaar (PvdA) vertrouwt er op dat gemeenten de stijging van de OZB tarieven zelf zullen verantwoorden. 'Het geheel van de OZB opbrengst over alle gemeenten mag echter niet teveel stijgen. In dat geval dient het Kabinet compensatie te verlenen', aldus Tichelaar. Eigen Huis merkt hierover op dat in het kabinetsbesluit alleen gesproken wordt over het eventuele korten van gemeenten in 2010. Dit biedt individuele huiseigenaren geen enkel soelaas.

Mark Rutte (VVD) reageert: 'Vrijgeven van de OZB is een hele slechte maatregel en een ordinaire manier om gemeenten de mogelijkheid te geven veel meer belastinggeld binnen te halen op kosten van iedereen met een eigen huis'.
Jan Marijnissen (SP) heeft weinig bezwaar tegen een grotere vrijheid voor gemeenten om de hoogte van de OZB zelf te bepalen. 'Het landelijk toezicht hierop moet wel worden aangescherpt', aldus Marijnissen.
Geert Wilders (PVV): 'Burgers betalen al veel te veel belastingen en premies en huiseigenaren worden door dit kabinet gepakt en gebruikt als melkkoe'.

Vereniging Eigen Huis wacht nog op een reactie van de fractievoorzitters van de coalitiepartijen CDA en de Christen Unie. Ook Groen Links, D66, SGP en de Partij voor de Dieren hebben nog niet gereageerd.

Vereniging Eigen Huis zal de verzamelde protestbrieven voor de behandeling van het kabinetsbesluit aanbieden aan de Tweede Kamer.


---

Noot voor de redactie,